Съществува ли човешката душа вечно според законите на Айнщайн?

Според Общата теория за относителността на легендарния немски физик Алберт Айнщайн всяка енергия във Вселената е константна величина. Иначе казано: тя съществува постоянно и не може да бъде унищожена от каквото и да е.

Излиза, че след смъртта от човека остава някаква енергийна материя, която не може да бъде разрушена заради своите природни физически свойства. Айнщайн твърдял, че цялото пространство е запълнено с невидимо вещество, което той наричал „етер”. Пустота не може да съществува, иначе всичките известни ни закони на физиката като гравитацията или разпространяването на светлината, просто не биха съществували.

Американският психолог Джон Качуба (на снимката) предполага, че „етерът” е същата тази енергия, която се освобождава от тялото на човека след неговата смърт. „Когато се храним, ние преобразуваме натрупаната от растенията и животните топлинна енергия в наше своеобразно електричество. Именно то кара сърцето да бие, белите дробове да дишат, заради това ние можем да се движим.

Когато настъпи физическата смърт това електричество се освобождава. То не просто се стопява във въздуха, а се съединява с материята, която изпълва пространството”, предполага нова интерпретация на знаменитата Теория на относителността Качуба.

Той обаче подчертава, че всичко това не доказва съществуването на някакви полупрозрачни сфери, в които жените са в бяло, старците дрънкат с оковите си т.н. Неговата теория е чисто научна, построена на законите на физиката. „Аз не бих искал да ме възприемат като поредния търсач на паранормална активност, тези плашила мен не ме интересуват”, казва Качуба.

Друг психолог обаче – Нийл Джонсън от Чикагския университет, се придържа към мнението, че привиденията са плод изключително на въображението. „Всичко това е въображение и игра на разума. Когато много искаме нещо да видим, си го представяме, а после започваме да вярваме, че сякаш в действителност сме станали свидетели на нещо необяснимо. Всеки от нас може да си припомни поне три истории, когато в тъмното са възприемали закачалката за човек в коридора.  Нашето въображение се развихря особено много, когато видимостта или чуваемостта са възпрепятствани”, обяснява психологът.

Той съветва винаги да се търси рационално обяснение на събитията. Неизправен проводник може да доведе до това лампата внезапно да изгасва и светва. Старите дъски или шумът у съседите често могат да се възприемат като присъствие на духове. А вещите, които изчезват и внезапно пак се появяват – това не е нищо друго, освен най-банална разсеяност.

Много хора правят фотографии на празни стаи с нискокачествени апарати, а след това получават снимки с призрачни сфери. На такива „ловци” на духове Джонсън препоръчва поне от време на време да избърсват обектива.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *