Тайните на „пеещите“ дюни

Изследователите са установили, че от повече от един милион дюни в пустините на света, само 40  “пеят”. Д-р Натали Вриен от Cambridge University , след много години работа в калифорнийската пустиня публикува резултатите от най-точното досега изучаване на това как дюните създават своите характерни звуци.

Песента” започва с леко триене. Така например, ако  бързо прекарате ръка през пясъка, може да усетите и чуете лека вибрация. Колкото по-висока е скоростта – толкова по-висок е този звук. Вриен прави експеримент с пясък в лабораторията си, който показва, че височината на звука и силата му се увеличават с увеличаване на скоростта на обекта, преминаващ през пясъка.

В рамките на проучването на “пеещите” пясъци, учените са открили твърди паралелни слоеве на дълбочина от няколко метра под дюната, състоящи се от песъчинки,  свързани с  калциев карбонат. Тези слоеве са формирани в продължение на много години под влияние на движението на дюните. Когато пясъкът слиза надолу, тези слоеве предизвикват интерференция на звуковите вълни и до характерния звук.

Повърхността на дюните усилва вибрациите, създавайки такава вибрация, която може да продължи минути,  след като дюната е спряла да се движи. От повече от един милион дюни в пустините в света, “пеещите” са  само 40.

Related Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *