Водата в пластмасови бутилки разрушава ендокринната система и провокира рак

Екип от германски учени е открил вредни химикали в питейната вода, продавана в бутилки. Тези химикали са синтетични съединения, използвани при производството на много видове пластмаса.

Те могат да блокират  до няколко жизненоважни процеси наведнъж и да повлияят на развитието на организма и неговите репродуктивни функции, като може да предизвикат увреждане на щитовидната жлеза, и дори да провокират развитието на рак.

Между другото, един от тези известни химикали, бисфенол А, до неотдавна можеше да бъде открит в пластмасова,  използвана за направата на бебешки  биберони-залъгалки.

В изследванията си учените търсили вещества, които влияят на ендокринната система на човека в 18 вида  пластмасови бутилки с вода от обикновен супермаркет.

И  установили, че 13 от пробите имат анти-естрогенни ефекти, а 16 – анти-андрогенни. Това потвърждава хипотезата, че водата от бутилка съдържа доста вредни химикали. За да бъдем по-точни – те са намерили 24 520 различни химични вещества в пробите от изследваната вода.

http://phys.org/news/2013-09-endocrine-disrupting-chemical-bottled.html

Related Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *