Атомен часовник за всеки само за $ 12 хиляди

Американска компания е подготвила прототип на атомен ръчен часовник, който за  един милиард години изостава само една секунда, пише Gizmodo.  Моделът на атомните часовници, създадени от Bathys, е наречен Cesium 133.

Други т. нар. “атомни часовници” използват за синхронизиране сигнали, които се излъчват от реални атомни часовници само от шест точки на планетата. По този начин, извън обхвата на такъв сигнал, те са като конвенционалните.

За разлика от тях, Cesium 133 работи на чип, който е истински миниатюрeн атомeн часовниk. Чипът е създаден миналата година от Symmetricon и za $ 1 500 е достъпeн за всеки.

Всъщност часовниковият механизъм се захранва от литиево-йонна батерия. За първоначално сверяване или след разреждане на батерията, те могат да се свържат пак към мрежата.

Устройството   все още е доста тромаво грамадно  показва времето със стрелки, но  се очаква, че окончателната версия ще бъде с по- модерен дизайн. Bathys ще пусне първите 20 часовника  през 2014 г., а цената на един ще е 12 000 щатски долара.

Заслужава да се отбележи, че в атомните часовници, два йона са разположени в електромагнитен “капан” на няколко микрометра един от друг. “Стрелбата” по тези йони от лазер и взаимодействието на атомите, дава възможност да се разграничат две състояния – условни нула и единица.

Колебанията между тези състояния е всъщност отчитането на времето. Такива конструкции позволяват да се постигне невероятна точност на измерване времето – тези атомни часовници започват да се забавят или забързват със секунда  само след милиарди години.

OБЩИ УСЛОВИЯ ЗА ПОЛЗВАНЕ НА СЪДЪРЖАНИЕТО НА САЙТА Забранява се възпроизвеждането изцяло или отчасти на материали и публикации, без предварително писмено съгласие на редакцията; чл.24 ал.1 т.5 от ЗАвПСП не се прилага; неразрешеното ползване е свързано със заплащане на компенсация от ползвателя за нарушено авторско право, чийто размер ще се определя от редакцията.

2 Replies to “Атомен часовник за всеки само за $ 12 хиляди”

  1. Страхил

    Ха-ха-хааааа. Точност 1 сек. за милиард години, обаче с литиево-йонна батерия, която трябва да включваш в мрежата за зареждане примерно на две седмици иначе спира да работи. Голям майтап.

  2. е нема що :)

    какво откритие , поразен съм от глупоста на американците и на тези които им вярват. А кога ще измислят топлата вода ………. рубидиевите опорни осцилатори са измислени отдавна , даже и китайците ги произвеждат с доста голяма точност . цената в ибей е около 80 паунда .

Comments are closed.