Историята на Христос е била “измислена за да се укротят бедните”

Според противоречивия американски учен, който изучава Библията, Joseph Atwill, християнството е резултат от рафинирана държавна пропаганда,  пише The Independent.

Следващата седмица  Joseph Atwill, автор на “Месията на Цезар: Римският заговор за измислянето на Исус” (Caesar’s Messiah: The Roman Conspiracy to Invent Jesus’), ще се представи в Лондон, казва журналистът Rob Williams.

“Atwill ще представи теорията си, според която Новият Завет е написан от римски аристократи от I век, и, че те  изцяло са “произвели историята на Исус Христос” – се казва в статията .

Кореспондентът цитира думите на Atwill: “Християнството може да се счита за религия, но в действителност е разработено и се е използвало като система за контрол на съзнанието, за да се произвеждат роби, които да вярват, че тяхното робство е дадено от Бога”.

Аtwill зявява: римляните, уморени от въстанията на еврейските секти, които чакат “Месията – войн”, прибягнали до психологическа война. Те създават конкурираща вяра – историята за “мирния” Месия, който призовава за “обръщане на другата буза” и  плащане на данъци.

Аtwill казва, че е  направил откритието, докато изучавал Новия Завет паралелно  с “Юдейската война” от Йосиф Флавий. Според Аtwill, поредицата от събития и места на  Исусовото проповядване повече или по-малко съвпадат с последователността от събития и места на военната кампания на Тит Флавий в описанието на Йосиф”.

Аtwill  заключава, че биографията на Исус е “конструирана” на основата на “по-ранни истории, но най-вече на основата на  биографията на един римските цезари”.

Теорията на Аtwill е една от многото т. нар. ” Библейски конспиративни теории”, отбелязва в заключение Rob Williams.

Related Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *