Няма обяснение защо птиците не отлитат на юг

За първи път от 85 година  с настъпването на студеното време  те не отлитат на юг, а са останали да зимуват региона на Балтийско море. Ако по-рано експертите по протежение на миграционните пътища са успявали да поставят пръстени на 3 хиляди прелетни птици, сега са могли да уловят няколко пъти по-малко.

Някои експерти смятат, че причината е в изменението на климата. Привидно в региона става по-топло, поради което птиците вече не трябва да летят до южните страни. Въпреки това руските експерти смятат, че такова заключение е прибързано.

” Климатични аномалии винаги се случват. Те са с различна насоченост. Те не са пряко свързани, всяка отделна аномалия не е свързана с промените в климата, защото климатът, средно за около30 години, се намира в някакво равновесно състояние” – казва водещият  изследовател в Департамента по метеорология и климатология в Московския държавен университет Михаил Локошенко.

Така или иначе,  сега балтийските орнитолози са по-загрижени за оцеляването на видовете в новата среда. В Естония властите дори се обърнаха към хората чрез медиите с молба да не хранят птиците. В противен случай  те по-късно ще тръгнат към страните с по-топъл климат, и по пътя може просто да загинат.
1Tv.ru

Read more: http://30dumi.eu/2013/10/nyama-obyasnenie-zashto-ptitsite-ne-otlitat-na-yug/#ixzz2ivpnpvCM

Related Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *