Силно земетресение в Румъния прогнозира професор от Франкфурт

 Румънският изследовател, професорът от  Франкфуртския  институт по геология Георге Пуркару, който прогнозира опустошителното земетресение през 1977 г. в Румъния, прогнозира ново мощно земетресение в района на планината Вранча, с магнитуд от  6.5-7.1 бала, което трябва да стане през 2013 година.

“Резултатите от последните изследвания на повече от 1 100 вторични труса ми дават основание да вярвам, че през 2013 г. в района на планината Вранча в Румъния ще има  земетресение  с магнитуд 6,5 – 7 бала, по Рихтер”- казва ученият.

Почетният директор на румънския Институт по физика на Земята Георге Мермуряну, от своя страна  твърди, че научните и исторически анализи на ситуацията от последните 600 години не дават основание да се твърди, че земетресение с магнитуд по-голям от 7 бала, може да се случи в близко бъдеще.

Предвид факта, че в Румъния  всяка година стават 350-400 земетресения и тяхната мощност е от 2 до 6 бала, трусове може да се очакват във всеки един момент, но няма причина да се очаква, че подземните вибрации ще надхвърлят 7, които могат да предизвикат разрушения и жертви – подчертава  Mермуряну.

Любопитно е да се отбележи, че през септември 2013 г. редица украински медии, позовавайки се на “румънския   геофизик” Рою Нику, разпространиха информация за  предполагаемо предстоящо силно земетресение с епицентър  в Молдова, което ще засегне Румъния и южната част на Украйна. Въпреки това се оказа, че в самата Румъния за Рою Нику, на който се позовават украински издания, никой нищо не знае.

Read more: http://30dumi.eu/2013/10/prognozirat-silno-zemetresenie-v-ruma-niya-2/#ixzz2hEhFy84s

Related Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *