Защо има пик на раковите болести (по СЗО)

Замърсяването на въздуха е основната причина за заболяването на хората от рак, се казва в най-новия доклад (.pdf)  на Международната агенция по изучаването на онкологичните заболявания (IARC). Агенцията е част от Световната здравна организация (СЗО).

По данни на експертите през 2010 г. замърсеният въздух, съдържащ канцерогени, е бил причината за смъртта на 223 хиляди човека. Най-тежка в този план е ситуацията в Индия и Китай.

„В Азия и Южна Америка расте броят на бързо развиващите се страни. На всички е известно плачевното замърсяване на въздуха в Китай. Много други страни започват да се сблъскват с подобни проблеми. Но дойде времето да осъзнаем, че въздухът на планетата принадлежи на всички и ние носим колективна отговорност за това той да бъде чист”, коментира за “Радио ООН”  Дана Лумис от IARC.

Сред европейските страни най-големи количества вредни вещества в атмосферата се изхвърлят в България и Полша, напомня радио „Свобода”. Опасения предизвиква и Франция, където на 100 хил. мъже се регистрират над 350 случая на заболявания от рак. Като цяло онкологичните проблеми у хората започват най-често при достигналите 50 годишна възраст. Общо всяка година от рак се разболяват 6 милиона души.

 

Към настоящия момент онкологичните заболявания са на второ място в света след заболяванията, свързани със сърдечносъдовата система. Експертите на СЗО прогнозират, че в близките 20 години от рак ще се разболеят 25 милиона човека, като по-голямата част от тях ще живеят в развиващите се страни.

Тази ужасяваща снимка е направена в Китай

Read more: http://snaiper-bg.net/2013/10/szo-nazova-prichinata-za-buma-na-rakovite-zabolyavaniya/#ixzz2iTWvkPYx

Related Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *