10 неща, които не сте знаели за себе си – 4

Продължение. 8. Вие рядко вземате наистина разумни решения

В точка четири видяхме, че всички хора по някакъв начин са изложени на стереотипи, предразсъдъци, и често виждат  само това, което искат да видят, независимо от обективните фактори.

Това е още един камък в градината на “всемогъществото” на вашия разум: емоциите и страховете  много по- често повлияват  върху поведението ви от логиката. Човешкият мозък  рядко е в състояние  трезво да прецени вероятността от произшествие, така че мотивите за този или онзи избор почти винаги са ирационални.

Например, много хора избягват пътуванията по въздух, като считат, че това е много по-опасно, отколкото пътуване с кола, въпреки че статистиката ясно показва друго. Дори ако на човек се предоставят убедителни доказателства, че наземният транспорт отнема повече човешки животи, отколкото самолетите, то е малко вероятно това да засегне решението си – това е механизмът на човешкия ум.

9 . Най-вероятно в бъдеще   вие сте обречени на бедност

На пръв поглед, това е в противоречие с номер едно , но ако се размисли, всичко си идва на мястото. Според статистиката, около 79 % от хората на възраст около 60 години, влачат доста мизерно съществуване: те са зависими от държавни пенсии и обезщетения, харчат голяма част от скромните си доходи за лекарства, минимален набор от продукти и комунални услуги, като само една шепа от след  пенсиониране са в състояние да намерят достойна заработка.

Всички тези фактори закономерно приближават хората към оня свят, но можете да се погледне на проблема от другата му страна: не е толкова лошо ако животът в пенсионна възраст е краткотраен, защото, честно казано, това живот ли е?

Тук е необходимо да направим малка уговорка: наличието на висше образование намалява риска от финансови сътресения в залеза на живота, така че трябва да се погрижите да го получите навреме.

10. Спомените – вашите лъжи за вас

Звучи като  фраза от евтин филм, но, за съжаление, това е така. Истинското ви минало е много различно от начина, по който си спомняте за него. Паметта не е кутия със стари видеокасети и фотоалбуми, която се намира някъде в един прашен ъгъл на мозъка. Спомените непрекъснато е разрушават, пресъздават  и преначертават, това е много динамичен процес, така че вашето разбиране за собствения ви опит се променя постоянно.

Учените направили дългосрочен експеримент , където участниците трябвало да разкажат своите впечатления от експлозията на космическата совалка Challenger веднага след  като станал. След три години  изследователите се обърнали отново към същите доброволци с точно същото искане. Резултатите изненадали всички: между двете версии на събитията нямало почти нищо общо, а един млад мъж, дори започнал да се съмнява в истинността на записите си,  направени преди три години.

Други изследователи отишли още по-далеч и установили, че човек може да си внуши фалшиви спомени. През 2002 г. на  20 доброволци показали умело подправени снимки, според които в  детството си пътували с балон, а след това поискали от тях  да си припомнят този несъществуващ полет. След три интервюта с психолог половината от доброволците били уверен , че пътуването наистина се е състояло и дори говорили за усещанията си.

Related Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *