40% от пчелите в Северна България са измрели

Около 40% от пчелите в Северна България тази година са измрели от болест, причинена от кърлежи. Това съобщи Любомир Герев, член на Управителния съвет на пчеларско сдружение „Акация 1899“, цитиран от агенция „Фокус”.

Преносител на болестта е азиатска пчела. Кърлежите изтощават пчелите, те остават безкрили, слаби и не могат да преживеят зимата, допълва Герев.

Освен кърлежите, причината за измирането на пчелите е комплексна, като например лоши хранителни запаси, лоша рапица, сортове слънчоглед, който кристализира на едри кристали, които пчелите не могат да усвоят през зимата.

„Категорично у нас все още не е дошъл Синдрома на празния кошер, който от 2005 година върлува в Америка. При него пчелите напускат кошерите си, изоставят си меда, пилото и поколението си и изчезват. Те не могат да оцелеят в природата. Никой все още не може да каже каква е точната причина за това явление”, посочва още Любомир Герев.

В момента в Китай имало цяла област, където опрашването се извършва на ръка. Хората се качват на дърветата, с перушини от птици, с шишенца прашец, за да опрашват цели крушови и ябълкови градини.

http://news.ibox.bg/news/id_163297488

Related Posts

One thought on “40% от пчелите в Северна България са измрели

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *