46% от американците вярват, че Земята се е появила преди шест хиляди години

От 30 години насам  Американския институт за изследване на общественото мнение (Gallup) анкетира жителите на САЩ за техните възгледи за еволюцията и човечеството, и през цялото това време, резултатите от проучванията са сходни.

По този начин, резултатите за миналата година показват, че почти половината от американците вярват в библейската версия за произхода на живота на Земята. Изводът от  проучване, проведено от Gallup показва, че  46% от американците вярват в теорията на креационизма и вярват, че Бог е създал хората в сегашния им вид преди не повече от 10 хиляди години, пишат американските медии.

През 1650 г. ирландският архиепископ Джеймс Ашър, въз основа на Стария Завет  е изчислил, че светът е създаден в неделя 23-ти октомври 4004 г. пр. Хр. Тази гледна точка е все още най- разпространена сред креационистите. Резултатите от изследването на  Gallup оценяват разчетите на Ашър за толкова популярни, че почти половината от американците вярват, че те отразяват реалната възраст на планетата.

А   без да се отчита религиозния контекст и теориите за произхода на живота на земята, жителите на САЩ  много по – рядко казват, че Земята е на по-малко от десет хиляди години. В изследването, проведено през 2009 г., американците са питани: „Вярвате ли, че Земята е на по-малко от 10 хиляди години?“ Само 18% от анкетираните са отговорили положително.

Related Posts

One thought on “46% от американците вярват, че Земята се е появила преди шест хиляди години

  1. Земята е на 4.500 милярда години.Американците,трябва да четът
    По- вече.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *