FP- eксклузивно: Плановете на Америка за анулиране на правата за неприкосновеност на личния живот навсякъде в интернет

САЩ и ключовите им съюзници в сферата на разузнаването предприемат задкулисни усилия, за да блокират инициатива на ООН, обявяваща всеобщото право на неприкосновеност на личния живот в интернет, твърди блогът The  Cable на списание Foreign Policy, като се позова на дипломатически източници и официален документ на правителството на САЩ. Битката се разиграва в слабоизвестен комитет на Общото събрание на ООН, където се разглежда  предложението на Бразилия и Германия да се ограничи наблюдението на спецслужбите в интернет, казва журналистът Колъм Линч.

Изданието се е запознало с проекта за резолюция на Общото събрание на ООН, в която се твърди: „същите права, които хората имат офлайн,  също така трябва да бъдат защитени и онлайн, включително правото на неприкосновеност на личния живот . „

Представители на САЩ твърдят публично, че те са готови да обмислят укрепване на правата на личен живот, отбелязва авторът. “ Но в кулоарите американските дипломати се опитват да зачертаят от бразилско – германския проект положението, което гласи,  че „екстериториалното следене“ и масово прихващане на съобщения, лични данни и метаданни може да бъдат нарушение на човешките права“ – се казва в статията.

Наскоро САЩ са  разпространили сред американските съюзници  поверителна бележка за целите на САЩ на преговорите. Списанието публикува този документ. Линч  цитира текста и заключава: “ Америка иска да се гарантира запазването на правото им да шпионират в чужбина“.

Авторът също така казва : „Съединените щати искат акцентът да е само за незаконно наблюдение. Правителството на САЩ настоява, че никога не участва в такова наблюдение. Както нееднократно заявява администрацията на Обама, събирането на информация за десетки милиони хора по целия свят – е напълно приемливо. Това е разрешено от закона на САШ, осъществява се под надзора на Конгреса и се контролира и санкционира от американските съдилища“.

Резолюцията на Общото събрание няма да има правна сила . Но юристите отбелязват: това ще осигури основа за постигането на международен консенсус , който в крайна сметка ще разклати твърденията  на САЩ , че масовото  събиране на информация за чужденци е законно.

От своя страна, в кулоарите  преговарящите от САЩ настояват: екстериториалност на човешките права може да попречи на Америка да разследва международни терористи. Но, както казва един  дипломат,  по време на срещите в ООН,   Вашингтон се държи в сянка, поверявайки инициативата на  съюзници – Австралия, Великобритания и Канада.

Според Джамил Даквора (American Civil Liberties Union), в света има слаба подкрепа за позицията на САЩ. Международният съд, Комитетът на ООН по правата на човека и Европейският съд уверяват, че държавите са длъжни да зачитат правата на човека не само на своя територия, но също така и извън нея.

Според някои доклади , Бразилия и Германия са се споразумели да смекчат една от формулировките – да не обявяват масовото следене за нарушение на човешките права. Но не е ясно дали Америка я устройва изменения вариант.

Източник : Foreign Policy

Related Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *