Проф. Мармуреану: Вранча заплашва Молдова и Одеса, силата на земетресението ще е с магнитуд 7

“Много дълбоко” земетресение ще се случи в района на Вранча, зона на риска ще са южна Молдова, по-малко Букурещ, каза проф. Г. Мармуреану в тв предаване. Професорът казва, че “това заключение е резултат от анализ”, съобщава Медиафакс.

“Казах, че ще последва много дълбоко земетресение. Това следва от нашия анализ. Може би, от вида на това през 1802 или ’40?,  казва почетният директор на Националния институт за физика на Земята, професор Мармуреану, позовавайки се на земетресенията през 1940 г. и 1802 г. в областта на Вранча,  които са на дълбочина 150 км, и са с магнитуд от 7,7 и 7,9 по скалата на Рихтер.

Запитан за областите, изложени на риск в случай на земетресение, Мармуреану отбелязва южната част на Молдова, Фошани, Бакъу,  Галац, Тулча ,  и зоната на пристанището на Одеса в Украйна.

Във връзка с това той се позовава на последиците за манастирите в  Северна  Добруджа след земетресенията през 1940 г. и 1977 г.,  които са настъпили на дълбочина от 94 км.

“Искам да ви дам много важна информация.  Всички манастири на Северна Добруджа  през 1940 г., са били унищожени.  През 1977 нищо не се случва” – каза Мармуреану.

“Земетресенията до 7 бала може да се случат по всяко време,  през деня или нощта. Земетресения до 7 бала, а дори и 7 по скалата на Рихтер не причиняват много щети или жертви”, каза той .

На 6 октомври в района на Вранча стана земетресение с магнитуд  5,5  по скалата на Рихтер, най-силното от четири години насам. Земетресението бе усетено в Букурещ, Северна България и Молдова.

antena3.ro

Related Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *