Гъбите имат изразен противораков ефект

Изследване, проведено от учени от Tufts University в САЩ е установило, че върху имунната система на човека  много добре се отразява редовната консумация на гъби. Колкото повече гъби ядем, толкова е по-добре, твърдят експерти .

Изследователите открили , че веществата , съдържащи се в гъбите, влияят положително на дендритните клетки , които се произвеждат от имунната система като борци с рака.  Дендритните клетки стимулират производството на бели кръвни клетки – Т-лимфоцити , които не позволяват на раковите клетки да пробият имунната защита,  и предпазват от вируси и бактерии.

Учените съветват да се ядат гъби редовно защото са  убедени в противораковите им ефекти.

Освен това група от изследователи от Калифорния, занимаващи се с изучаване на свойствата на гъбите, също така смята, че гъбите са отличен продукт за профилактика на рака. Техните наблюдения показват , че консумацията на 100 грама гъби на ден може да намали растежа на тумори при жени с рак на гърдата.

“ Гъбите могат да бъдат важен компонент  в дневния хранителен режим при жени с рак на гърдата “ – казват учените. Специалистите отбелязват, че такава превантивна мярка, като използването на гъби, е достъпна и евтина.

Related Posts

One thought on “Гъбите имат изразен противораков ефект

  1. Изследването на учените е финансирано от голям производител на гъби.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *