Конспиративно? Одобрен е имплант за контрол на мозъка (видео)

В Съединените щати е одобрен за клинично използване имплант, управляващ електрическата активност на мозъка. Засега тези импланти ще се използват за лечение на нервни заболявания, но в бъдеще тези устройства могат да бъдат използвани много по-широко.

През последните години електроди,  поставени в мозъка, са използвани като експериментално лечение на патологично треперене на крайниците при болестта на Паркинсон , както и в невроинтерфейси, които помагат на парализирани хора да контролират роботизирани манипулатори.

Новият имплант, одобрен от Комисията за контрол на лекарствата и хранителните вещества (FDA), е предназначен за пациенти, страдащи от епилептични припадъци. Това е първия имплант, който е в състояние да  анализира активността на мозъка и, в случай на откриване на аномалия, и да я коригира с насочване на  електрически импулси .

Епилепсията се причинява от хаотична електрическа активност на мозъка, което води до временна загуба на съзнание и пристъп на мускулни спазми, продължаващи 1-2 минути.

Имплантът NeuroPace, автоматично контролиращ електрическата активност на конкретна мозъчна област, все още е с  доста голям размер и неговото използване е свързано с риск от инфекция.

Невростимулаторът се имплантира   в черепа и се свързва с помощта на електроди с „проблемните (!)“ области на мозъка, които предизвикват гърчове. NeuroPace следи електрическата активност в тези региони и автоматично изпраща неуловими за пациента електрически импулси, „нулиращи“ епилептичните нарушения в модела на електрическата активност на мозъка.

Тази техника, наречена „стимулация на блуждаещия нерв“ е била използвана и преди, но NeuroPace –   е първото имплантируемо устройство, което следи и автоматично се намесва в активността на мозъка.

NeuroPace не може напълно да елиминира епилептичните припадъци, но значително ги облекчава. Изследвания на FDA са показали, че 29% от пациентите са показали намаление на интензитета на гърчовете с 50% след три месеца използване на NeuroPace. След 2 години ползване вече у 55% от потребителите се отбелязва  намаление на тежестта на пристъпите с 50% или повече.

Въпреки че невростимулаторът не лекува основното заболяване, но облекчаването на симптомите е много важно за подобряване качеството на живот при много нервни разстройства. По-специално –  от епилепсия страдат  65 милиона души по целия свят. За съжаление и  до сега за това заболяване  се знае малко, обикновено се диагностицира „епилепсия“  ако дадено лице има два или повече пристъпи на година.

Въпреки това , първоначалната причина на заболяването обикновено остава неясна. Понякога на пациенти с епилепсия помага промяната на начина на хранене или лекарствена терапия. Ако нищо не помага, а пристъпите стават все по тежи и по- чести, се прави доста опасна операция за неутрализиране на „проблемната“ част от мозъка. Но понякога тази област  се намира в част  на мозъка, която е важна за нормален живот. В такива случаи  трябва да помогне имплантът NeuroPace.

В бъдеще  тези импланти могат да се използват не само за лечение на епилепсия, а , например, за да се контролират различни емоционални състояния. Устройства, които могат да променят модела на мозъчната електрическа активност,  потенциално биха могли да премахнат агресия, да повишават настроението, да премахват болка или прекомерно вълнение.

Трябва да се отбележи, че привържениците на теорията на конспирацията вероятно са доволни, защото най-накрая се появиха чипове, които контролират мозъка.

Като например – когато тази техника стане по-добра, защо да не се монтират такива чипове на бебетата още при раждане… Мотиви ще се намерят…

Read more: http://30dumi.eu/2013/12/odobren-e-implant-za-kontrol-na-mozaka-video/#ixzz2mKonhgR3

Related Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *