На екватора на Марс тече вода

Марсоходът Curiosity вече потвърди, че на Марс някога е имала вода, но тя отдавна е пресъхнала. Въпреки това, последните наблюдения на Mars Reconnaissance Orbiter показват, че на Марс има сезонни потоци от солена вода.

През 2011 г.   учените забелязали интересни геоложки  формации на Червената планета, приличащи на пръсти по средните ширини на южните склонове на Марс.

През пролетта и лятото там се появявали скалисти склонове, които изчезвали през зимата и се  появявали отново следващата пролет.

Най-вероятното обяснение за това явление е наличието на вода, която тече там.

Нови наблюдения  проследили  сезонните промени на  няколко склонове близо до марсианския екватор, включително на пет места в Долината Маринър – най-големият каньон в слънчевата система.

Във всяко от тези места удължени структури с ширина по-малко от 5 метра и дължина около 1.2 km се появявали  на северните и южните склонове. На северните и южните склонове те ставали активни в това време на годината, когато получавали най- много слънчева светлина.

„Въпреки, че техния произход остава открит въпрос , нашите наблюдения указват за периодични потоци от солена вода“ – казва авторът на изследването д-р Алфред Макавой от Университета на Аризона.

Това показва наличието на необичайно голямо количество вода в течно състояние в някои екваториални области на Марс .

Related Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *