И още за удивителната сила на молитвата

Молитва. Има много определения на думата,  и по своето значение  те не съвпадат едно с друго. Но може да се каже с увереност какво ги обединява-  стремеж към нещо възвишено. Въздействието на молитвата учените са започнали да изучават едва преди няколко десетилетия.

Въпреки че силата на въздействие на молитвата е била известна отдавна сред народа. По време на ужасните събития в Чернобил е записан уникален случай. След експлозията на реактора,  на разстояние десетки километри дозиметрите отчитат смъртоносна радиация, а  в църквата Архангел Михаил, която е на три километра от реактора, фонът остава в нормални граници.

И днес в района на храма радиацията е четири пъти над нормата, а в храма е в границите на фоновото излъчване.

Дори когато църковните служби спрели, защитните свойства на храма се запазват в продължение на десетилетия. Учените са потвърдили , че въздействията на молитвата са толкова силни, че запазват  силата си за дълъг период от време .

Интересни изследвания са били проведени в лабораторията по неврофизиология към института Бехтерев в Санкт Петербург. Ръководителят на изследванията Валерий Слезин, доктор на биологичните науки, обобщавайки  казва :
“ Отдавна е известно влиянието на молитва за здравето на човека, така че аз исках да разбера неврофизиологичните механизми на този процес.

Известно е, че в будно състояние в мозъка преобладават  бързи ритми на биотоковете, което се наблюдава в съня по време на така наречения бърз сън. Освен „бърз“  има и „бавен сън“, в който преобладават бавните  ритми. Законът за симетрията налага: след като има „бавен сън“ трябва да има и „бавно бодърстване“.

И наистина има, това е молитвата. За чистотата на експеримента ние поканихме игумена на един манастир и записвахме по време на молитва неговата електроенцефалограма. Резултатът ни смая .

Открихме, че в пълно съзнание в молитвено състояние у православния свещеник електроенцефалограмата показва пълно изключване на мозъчната кора … Човекът седеше и се молеше, но при пълно отсъствие на  електрически импулс, който да показва работата на кората на главния мозък. Тоест, ние  наблюдавахме състояние на пълно изключване на мозъка при ясно съзнание.

Ние нарекохме този феномен четвърто състояние на човека.
Преди нашето откритие наука знаеше за три състояния на човешкото съзнание : събуждане, бавен и бърз сън,  които се различават едни от други по електрическите импулси в кората на главния мозък. Сега знаем за още  едно състояние – пълно изключване на електрическата активност на кората на главния мозък в пълно съзнание “

Това четвърто състояние на съзнанието учени нарича молитвено бодърствуване. Изследователите твърдят, че присъствието в живота на човека на тези четири състояния на съзнанието, помагат на човек да поддържа физическото и духовно равновесие .

Пълното и дълго отсъствие на  състоянието на молитвено бодърстване  способства за появата на дисбаланс, и по този начин за появата на различни заболявания . И най-интересното нещо – това състояние на съзнанието имат хора, които четат молитви и практикуват духовни практики и у кърмачетата до четири месеца.

А резултатите от изследване, проведено от Националния институт за психично здраве в САЩ показват,  че ежедневното четене на молитви,  намалява вероятността от развитие на болестта на Алцхаймер с 50 % и значително подобрява паметта.

За появата на заболявания в повечето случаи „помага“ и самият човек, развивайки у рисувайки у себе си отрицателни житейски ситуации, обиди.  И те за дълго остават в  съзнанието му доминиращи. А когато казва молитва с чисти помисли, да кажем, от сърце, човек сякаш се оттласква от негативното възприемане на света .

След произнасянето на молитви хората започват да гледат на другите по различен начин.

http://sokrovennik.ru/

Related Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *