Облаците оредяват – глобалното затопляне се засилва

В доклада си по скорошно изследване на климата учени предупреждават, че намаляването на облачната покривка над океаните, представено под формата на климатичен модел, показва повишаване на температурата с 3 ° C , което надхвърля всички най-нови предварителни оценки на глобалното затопляне през този век.

„Това ниво на затопляне може да доведе до значително разреждане на облаците над ненаселените райони в тропиците и да причини обезлесяване в екваториалните и средните ширини , в резултат на коети по-голямата част от горите ще изчезнат“ – казва ръководителят на изследването Стивън Шерууд от Университета на Нов Южен Уелс , Австралия .

Тези промени, според Sherwood могат да  върнат нашата планета към “ климат  от епохата на динозаврите или нещо по-лошо, и за много кратко време,  от геологична точка,  за това ще е необходимо  по-малко време, отколкото продължителността на живота на едно дърво“.

Експерти, които изучават атмосферата, отдавна се интересуват до каква степен  температурата и ще се повиши, ако количеството на парниковите газове се удвои . Тази прогноза за “ чувствителността на климата“ в последно време стана основният критерий за климатолозите, позволяващ да се оцени степента на затопляне през този век в температурния диапазон от ниски стойности – 1,5 ° C, до  по-високи , достигащи повече от 4,5 ° C.

И ако предварителните оценки за температурата все още се колебаят, концентрацията на въглероден диоксид в атмосферата в сравнение със средната стойност на миналия век ( когато индустрията не се развива с такива темпове), се увеличава с приблизително 40% – най-вече в резултат на използването на въглеводородни горива.

В статия, публикувана наскоро в списание Nature, международен екип от учени, ръководен от Sherwood твърди, че въз основа на по-точните физически характеристики на облачната покривка,  може да се получи по-точно прогнозиране на чувствителността на климата.

Нагряването на облачната покривка

В своята работа  учените анализират състоянието на облаците над океаните, които в екваториалните ширини отразяват слънчевата светлина и помагат за понижаване на глобалните температури. Според хипотезата на авторите на тази статия, публикувана в Nature, в резултат на глобалното затопляне през следващите години на този век, ще стане смесване на  нарастващото количество сух въздух от горните слоеве на атмосферата,  с облаците над океана, което ще доведе до разреждане на облачната покривка и ще намали капацитета им за охлаждане.

„Това е една много полезна статия “ – казва климатологът  в Университета на Пенсилвания Michael Mann .

Според него , резултатите от това проучване са от голямо значение, тъй като в доклада за 2013 г. Междуправителствената експертна група по изменение на климата (IPCC ) е разширила границите на чувствителност на климата, като е приела по-ниски стойности за  прогнозата на температурите за затопляне до 2100 г.

„Аз казах, че експертите на IPCC са направили грешка“ – казва Ман, позовавайки се на исторически модели на изменението на климата. A Sherwood с колегите си, смята той, са представили проверена обосновка на базата на физически аргументи“

Чувствителност на климата?

„Така,  можем ли да кажем , че дългогодишният спор за климатичната чувствителност е завършил?“ –  коментират статията климатолозите Hideo Siogama и Tomо Ogura  от японския Национален институт за изследване на околната среда.

„За съжаление, не – казват те. Работата на Sherwood и колегите му позволи да  се стигне далеч в решаването на този проблем, но все още остават въпроси“.

На първо място, по- задълбочените данни за облачната покривка над океаните помагат да се обяснят само около половината от разликите в прогнозите за чувствителност на климата. Все още няма точни данни за капацитета на охлаждане на ледената покривка и облачната покривка над континенталната част на планетата.

Въпреки това, според Mann, статията предизвиква допълнителна загриженост във връзка с това, че „несигурността“ в резултатите на работата на климатолозите за човечеството като цяло прогнозата е по-скоро песимистична, отколкото оптимистична: „Когато ние се опитваме да  направим оценка на рисковете, свързани с изменението на климата, ние трябва да се ориентираме по най-лошите сценарии . “

http://news.nationalgeographic.com/news/2013/12/131231-climate-sensitivity-doubling-carbon-warmer/?google_editors_picks=true

Related Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *