Робот уби човек в завод до Кърджали

Мъж на 44 години е загинал по време на работа в завода за каучукови изделия за автомобилната промишленост „Теклас“ край Кърджали днес, предаде  БГНЕС .

Представител на фирмата, настоял за анонимност заяви, че работникът не е спазил инструкциите за техниката на безопасност. Той е назначен на работа в началото на януари, след като неотдавна се завърнал от гурбет в Испания. Още първия ден е бил положен на подробен инструктаж за работа в напълно автоматизираните цехове.
Тази сутрин малко преди 9 часа роботът, ограден в предпазна мрежеста клетка, спрял да работи. В ограденото пространство никой няма право да влиза и работниците знаят това изискване от правилата, подчерта представителят на фирмата. Според него инструктажът повелява при нужда от ремонт да бъде поискано разрешение от ръководството. Въпреки това обаче работникът влязъл в клетката с намерението да отстрани повредата, но тогава се е задействал сензор и роботът потеглил към него, и след секунди го е премазал.
„Теклас-България“ е собственост на тримата братя Данон от Турция, трето поколение тамошни евреи. Инвестицията им се определя от местните власти като най-солидната към момента на територията на областта. В завода се произвеждат каучукови уплътнения за всички реномирани марки автомобили в света, собствениците изграждат и трети корпус. Намира се край пътя от Кърджали за Момчилград, в момента в двата корпуса работят над 500 души, очаква се в третия да бъдат наети още 300.

Сигналът за злополуката в полицията е от 9.00 часа, дежурна оперативна група е извършила оглед на мястото, образувано е досъдебно производство, потвърдиха от регионалния пресцентър на МВР. Линейката е пристигнала 13 минути след подаването на сигнала, но медиците само са констатирали смъртта. Инспекцията по труда проверява случая. В ранния следобед пристигащите за втората смяна работници бяха посрещнати първо от полиция, а после им е направен специален инструктаж.

БГНЕС

http://www.vesti.bg/novini/robot-ubi-rabotnik-v-zavod-kraj-kyrdzhali-6004124

Related Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *