Учените признаха намерения на Марс „движещ се камък“ за феномен

Ръководителят на програмата Opportunity Стив Скуайърс признат  т. нар. „скитащ се камък„, намeрен на повърхността на Марс за явление, за което учените нямат обяснение. Скуайърс каза това на пресконференция, посветена на десетата годишнина от началото на работа на марсохода .

Според него, учените са провели спектроскопски анализ на камъка. Оказало се, че скалата съдържа голямо количество сяра и магнезий. В допълнение , съдържанието на манган в камъка е два пъти по-високо, отколкото в която и да е друга известна на учените марсианска скала. Скуайърс допълни, че екипът му не разбира какво би могло да означава това.

Сега учените разглеждат две версии , обясняващи внезапната поява на камъка близо до марсохода. Според едната от тях, камъкът се е появил там, в резултат на метеоритен дъжд. Но такъв сценарий е малко вероятен,  смятат учените.

 

Втората версия, според Скуайърс, е по- правдоподобна . Според него, марсоходът може случайно  да закачил камъка  с колелото си, съборил го е и  го повлякъл със себе си. В същото време се знае, че камъкът се е появил пред марсохода по време на периода, когато той е абсолютно неподвижен.

„Движещият се камък“ е забелязан този месец на   заснети от ровъра снимки. Оказва се, че той отсъства от  снимките в 3536 -ия марсиански ден, но на 3537 -ия марсиански ден, се появява.

Related Posts

One thought on “Учените признаха намерения на Марс „движещ се камък“ за феномен

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *