Вселената е измерена с точност до един процент (видео)

Астрономите от проекта BOSS (Baryon Oscillation Spectroscopic Survey) са измерили разстоянията между галактиките във Вселената с точност до 1%. Тези резултати бяха обявени на 223-то заседание на Американското астрономическо дружество във Вашингтон, са безпрецедентни: преди двайсет години точността на оценката на мащабите на Вселената е 50 % , а преди една година – 2%.

„Няма много неща в ежедневието ни, които ние да знаем с точност до 1% – заяви главният изследовател от BOSS, физикът в Lawrence Berkeley National Laboratory Д. Шлегел. Сега аз знам размера на Вселената по-добре, отколкото на моята къща“ .

Определянето на разстоянията е основен проблем на астрономията, пише BBC. Учените отбелязват, че това изследване е от ключово значение за определяне на естеството на тъмната енергия и как тя влияе на разширението на Вселената.

„Засега ние не можем с увереност да кажем това, но най-вероятно, Вселената ще се разширява вечно. Нашите резултати са в съответствие с теорията за безкрайната вселена“- казва Дейвид Шлегел .

BOSS е приоритетна програма в проекта Sloan Digital Sky Survey III, която преди това представи на обществеността триизмерна карта на Вселената, с галактиките и черните дупки.

Related Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *