10 конструктивни недостатъка в дизайна на човека

Смята се, че човешкото тяло е една добра биологична машина, в която всички “ подробности “ внимателно и мъдро са подредени от природата за да работи възможно най-ефективно . Но ако се вгледате внимателно, лесно ще се уверите, че това не точно така .

 
1. Двойна функция на глътката

Фактът, че ние използваме един и същ канал – глътката – и за хранене и дишане, е коствал живота на милиони хора в историята, които са починали от случайно задушаване по време на хранене .
 
2 . Невъзможност за биосинтез на витамин С

Витамин С е от жизнено значение – той играе решаваща роля в синтеза на колаген, и е също така антиоксидант. Въпреки това, хората (както и примати , морски свинчета , някои видове прилепи и птици  в хода на еволюцията са загубили способността си да  създават свой  собствен и са принудени да си го набавят чрез храната. Липса на витамин С води до отслабване на имунната система и , в тежки случаи до скорбут .

3 . Неудобният  пикочен канал при мъжете

Пикочните пътища у мъжа лежат върху  простатната жлеза  вместо да я заобикалят – като резултат при  подуване на канала ( например поради възпаление ) се блокира сексуалната функция .

4 . Близостта на гениталиите и изхода на ректума

Такова „съседство“ е неудобно и нехигиенично, и води до разпространението на инфекции на пикочните пътища и пикочния мехур, особено при жени (не забравяйте , дами, отпред назад).

5 . Многофункционалността нашите гениталии

Използването на едни и същи органи за отстраняване на отпадъците и възпроизвеждане,  е възможно и оправдано от гледна точка на дизайна, но предизвиква  много неприятности при експлоатация. Така например , в процеса на полово сношение бактериите могат да влязат в пикочния канал , което води до инфекции на репродуктивните органи , хламидии , и какво ли не още.

 
6 . Много тесен детероден канал

Жените раждат много болезнено – и всичко е защото  майката природа е дарила жените с твърде тесен родов канал . В допълнение към дискомфорта, тази анатомична особеност увеличава рисковете от   родови травми при майката и детето. Очевидно , прекомерното стесняване на родовия канал е в резултат на бързия еволюционен скок на човека.

7 . Претоварване на гръбначния стълб

Еволюцията е дарила човека с изправено ходене на  два крака, а това предизвиква проблеми в гърба . Палеонтологът  Брус Латимър обяснява:

„Когато хората започнали да се движат вертикално,  гръбнакът им еволюира за да стане по-твърд и приспособен, например, за катерене по дървета и скали.

Въпреки това, за да се задържа тялото над кръста в изправено положение , да държи  главата си и да не пречи на раждането,  гръбначния стълб не трябва да е прав, а да има S -образна форма. Всичко, което хората носят над талията,  създава натиск върху гръбначния стълб, което води до изкривяване , хронична умора и болки в гърба . Ако добре се грижим за гърба си, гръбначният стълб може да работи без проблеми 40-50 години . “
 
8 . Прекалено сложното устройството на човешките крака

Антропологът Jeremy DeSilva от  Boston University разказва :

„Нашите крака съдържат толкова много „??части“ , тъй като това е трябвало на нашите предци примати за да се движат по клоните на дърветата . Но от тогава, откакто  ние „сме слезли от дърветата“ и сме започнали да се движим по твърда земя, краката са се променили за да станат по-устойчиви.

Палецът вече не е против другите пръсти и сводът се огъва за да работи като амортисьор . Но проблемът е, че в краката все още има твърде много движещи се части и ставни връзки, чиято роля за  движението на съвременния човек не е твърде важна. Поради това , ние имаме такива “ хубави“ неща като разтягания, счупени глезен и т.н.

Много по-удобна щеше бъде такава структура, която е подобна на ,например, щраусите – глезена и пищяла са с  твърда структура, и има само два пръста, като те  участват в управлението на движението. Защо имаме такива крака ? Може би , защото човешката еволюция е все още твърде „млада“ – щраусите са получили краката си преди около 230 милиона години в ерата на динозаврите, докато човек ходи изправен само  5  милиона години“.

9. Коленете    също не  са много „дообмислени“

Поради същата причина –   претоварването от изправено придвижване , което усложнява функционирането на коляното. Принудени сме  да  разпределяме теглото си само върху два крайника, което води до болки и артрит .

10. Само един набор от зъби

Ние  имаме само един набор от зъби за цял живот – и според  статистиката, можем да ги запазим в пълен състав до максимум 35 години. Зъбите не се обновяват – още едно доказателство, че  хората имат само една основна функция : раждането на децата и (относително кратък ) период за полагане на грижи за тях. И нищо повече.

factroom

http://30dumi.eu/2014/02/10-lyubopitni-nebrezhnosti-v-dizajna-na-choveka/

Related Posts

One thought on “10 конструктивни недостатъка в дизайна на човека

  1. Такива твърдения може да има само човек, който е най-меко казано, невежа. Само един невежа може да намери кусури на съвършеното и накрая самовлюбено да „намери“ смисълът на живота в извода, че „хората имат само една основна функция : раждането на децата и (относително кратък ) период за полагане на грижи за тях. И нищо повече.“
    Очевидно неговата представа за живота е точно тази гротеска.

    Замислял ли се е някога, какво ако живеехме вечно? Нямаше ли тогава да страдаме вечно? Колко щеше да бъде населението на Земята тогава? Щеше ли да има ресурси за всички?

    Функцията на живота въобще не е в раждането на децата. Възпроизводството е ключово за оцеляването на живота и вида, но смисълът на живота въобще не е в това. Животът би могъл да е несъзнателен като при бактериите и вирусите и тогава щеше да изпълнява прекрасно ролята, отредена му от автора, но ние сме надарени със съзнание! Как се вписва това в неговата теория?

    Не мисли ли авторът, че ние сме изградени от материя, която мисли? Т.е. еволюцията на материята е стигнала до осъзнаването на себе си. Въпросът „Кой съм аз?“, надписът „Опознай себе си?“ е много древен. Там е заровено ключето за бараката, но пътят е индивидуален. Както казва Морфей, – „Аз мога само да ти посоча вратата, но ти сам трябва да преминеш през нея!“ Да, за духовното иде реч.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *