Делфините са нечовешки личности

Не е тайна, че делфините имат вероятно най-високият интелект в животинския свят . Учените признават на тези създания интелигентност, която ги нарежда  по-близо до човека, отколкото до другите животни.

Румънският политик Remus Cernea дотолкова е вдъхновен от  материалите за изследването на мозъка на делфините, че внесе в парламента законопроект за признаване на  специални права на делфините и присвояването им на специален правен статут.

Политикът предлага да се разглеждат делфините като «non-human persons». Преведено на български това е нещо като „нечовешка личност“.

Според Черни  делфините заслужават специално отношение от страна на хората, заради тяхната висока интелигентност и лоялно поведение. Той предлага законодателно да се забрани използването на делфини в развлекателни предавания, и да се установи наказание за убийство на делфини , което ще бъде съизмеримо с наказанието за убийство на човек.

„Този закон ще е огромна стъпка, която ще помогне на хората да разберат и приемат, че в света има и друг вид, който е много подобен на нас“ – каза политикът пред репортери.

Наскоро подобен дебат се състоя в САЩ, където бе  отхвърлено предложение за изравняване на правата на хората и шимпанзетата.

Related Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *