Голям астероид „изчезна“ близо до Земята

 Aстероидът  2000 EM26 трябваше да премине във вторник на разстояние  около 3 милиона километра от Земята. На сайта  Slooh.com е появи съобщение, че прелитането на  небесното тяло в близост до нашата планета може да се наблюдава в реално време.

Само че в определеното време телескопите Slooh на  Канарските острови не могли да намерят обекта  на наблюдение в анонсирания преди това участък  на небесната сфера .

Странна история, защото този астероид е 270 метра в диаметър и е получил името „Моби Дик“ по романа на Херман Мелвил. Обикновено проследяване на такива тела не предизвиква никакви проблеми за астрономите, които  използват съвременни технологии.

 

“ Ние го загубихме „, заявиха учените и отправиха покана към доброволците да го намерят и дори предложиха за това парична награда.

 

OБЩИ УСЛОВИЯ ЗА ПОЛЗВАНЕ НА СЪДЪРЖАНИЕТО НА САЙТА Забранява се възпроизвеждането изцяло или отчасти на материали и публикации, без предварително писмено съгласие на редакцията; чл.24 ал.1 т.5 от ЗАвПСП не се прилага; неразрешеното ползване е свързано със заплащане на компенсация от ползвателя за нарушено авторско право, чийто размер ще се определя от редакцията.