Mистерията на „Белия шум“

Хората отдавна вярват в съществуването на задгробен живот: в това, че след смъртта на тялото , душата на човека не умира, а  продължава да живее. Да установят контакт с  душите на починалите са се опитвали много, и в наши дни това не е толкова голяма рядкост. С развитието на технологиите също се разработват начини да се изследва паранормалното , и един от тях е феноменът на белия шум .

EVP -Electronic Voice Phenomenon (феноменът на електронния глас или бял шум). Същността  на явлението се крие в  това, че както се твърди,  мъртвите хора , или по-скоро техните души,  са в състояние да взаимодействат с електрически трептения и електрически полета и да общуват с нас чрез електронни устройства, пряко записвайки се на диктофон, или  появявайки се на  екрана на телевизора.

Да установят връзка с другия свят, използвайки техника, са се  опитвали много учени. През 1920 г. Томас Едисон излага идеята , че нашата личност умира, но тя запазва паметта, интелекта, знанията си, и отивайки в другия свят, тя ще има възможността да влияе на материята  дори и от там. И ако е това така,  ще трябва да се създаде много чувствителен апарат, който може да открие такова въздействие.

Един от най-известните изследователи на EVP е шведският режисьор на документални филми Friedrich Jurgenson . Той случайно записва на лента гласовете на своите починали роднини. Негов сътрудник и съмишленик става латвийският психолог Константин Раудив.  Заедно те са провели много експерименти.

Raudiv разбира, че по-добри резултати могат да бъдат получени , когато по време на запис на EVP, присъства някаква носеща вълна или  фонови  шумове. Според него, събеседниците от другия свят,  по някакъв начин може да използват тези звуци и шумове, като преобразуват тези звуци  в собствения си глас .

При електронните гласове звукът  обикновено вибрира с  висока честота и ритъмът на фразата им е необичаен.

Темпът на речта е по -бърз,  от този на нормалната реч. Друга характеристика на тези гласове е тяхната монотонност. Интересното за този феномен е, че при качествен запис, този който се сблъсква с EVP , безпогрешно разпознава гласовете на своите починали близки.

Начини   да се получат  електронни гласове, и  по този начин да се направи връзка с другия свят , с помощта на модерна технология, има  достатъчно, но дали си струва ? Никой не знае какво може да предизвика такава комуникация…

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *