В Австралия намериха най-стария предмет на Земята

Малка частичка циркон,  намерена във ферма в Австралия, е почти на същата възраст като Земята. Тя е на 4.4 милиарда години . Това означава, че се е появил скоро след образуването на нашата планета и може да се счита за най-старият обект върху нея .

Находката в западната част на Зеления континент означава също така, че земната кора е образувана  160 милиона години след формирането на Слънчевата система. Намереният камък някога е бил част от земната кора. За да се определи възрастта на циркона,  учените първоначално използвали общия метод , в основата на който е анализ на количеството уран в него.

Но тъй като има сериозни опасения за неточността на този метод поради възможните колебания на оловни атоми в кристала, след това е използван и друг метод за определяне на възрастта, който е по-сложен. Атомната томография позволила да бъдат открити определени оловни атоми в кристала и да се изясни неговата възраст .

Парчето циркон наистина било на 4.4 милиарда години. Земята е формирана като разтопена топка от камък преди около 4,5 милиарда години. Така че този камък е  само със 100 000 000 година по-млад. Находката потвърждава теорията за „хладната“ Земя, пише Guardian .

Температура на планетата на ранен етап от своето съществуване е била достатъчно ниска, за да има на нея океани. Това означава, че животът на Земята може да се е появил по-рано, отколкото сега се смята . Възможно е , че животът на микробно ниво вече да е  съществувал преди 4,3 милиарда години .

В същото време, най-старите изкопаеми доказателства за живота на нашата планета – строматолитите, които са произвеждали най-ранните форми на бактерии, са на възраст от около 3,4 милиарда години .

Related Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *