Петте най-умни животни на планетата след човека

В конкурса за титлата „най-умното животно на планетата (след човека, разбира се) на първо място са шимпанзетата. Техните интелектуални способности изненадват човечеството дълго време.

Те могат сами да решават текущите си проблеми, да научат езика на жестовете и да го използват, за да общуват с хора. Те са по-добри от хората в тестовете за запаметяване на числа и дори може да се научат да използват компютър, за решаване на прости математически задачи.

На второ място са делфините: те имат сложен език, могат да общуват помежду си и да реагират на поведенчески команди. Те са използвали като пратеници по време на войни, а кората и предните дялова на мозъка са с 40% по-големи, отколкото при хората.

На трето място са орангутаните – тези маймуни имат развита собствена култура и социални връзки. Те също могат умело да се справят с инструменти, а тяхната социалност допринася за развитието на познавателни умения.

Четвърти са слонове, наистина единствено заради тяхната памет. Слоновете почистват храната преди да я ядат, и скърбят за смъртта на членовете на стадото си. Също така те могат точно да запомнят къде се намират кладенците.

На пето място заемат враните. Те са хитри: по-специално, те събират орехи, а след това ги поставят на пътя, за да може минаващите коли да счупят твърдата им черупка. За да вземат обяда си и да не попаднат под колелата, враните, като възпитани пешеходци, чакат да светне зелена светлина. За комуникация те използват определени звуци, а   обичат и да се шегуват помежду си.

Гениална дива врана показва невероятен интелект (видео)

Related Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *