Астероид се взриви пред очите на астрономите

P/2013 R3 се разпаднал на 10 огромни отломки , сякаш нещо го взривило отвътре.
Американските астрономи , работещи с телескопа Хъбъл , станаха свидетели на уникално явление : пред очите им огромният астероид P/2013 R3 се взрив, разпадайки се на повече от десет гигантски парчета.

Както се посочва в официалното съобщение на НАСА, разпадане на небесно тяло е заснето за първи път. В обективите на телескопите често са попадали взривяващи се комети, но това явление от гледна точка на науката е съвсем разбираемо .

Кометите обикновено се състоят от лед , метал и камък. Именно ледът, чието топене създава „опашката“ на небесното тяло, се превръща в причина за гибелта му : поради високите температури или центробежни сили, той се топи или чупи, и кометата се разпада . Именно такава бе и съдбата на „кометата на века“ ISON, която се взриви, приближавайки се към Слънцето.

Астероидите обаче изцяло са от камък , така че да обяснят точната причина за експлозията на P/2013 R3 учените все още не са успели.

Засега астрономите са отхвърлили единствено версията за сблъсък с друго небесно тяло, тъй като Хъбъл не е отбелязал друго небесно тяло да се е приближавало до астероида.

Ако въобще това е бил астероид…

Related Posts

3 thoughts on “Астероид се взриви пред очите на астрономите

  1. Някой ни пази. Взривява всички тела, които евентуално могат да паднат на земята и да нанесат поражения. Кой е той ли? Ами овчарят, който си пази стадото, за да може после да го издои и остриже.

  2. Влечугите обичат да използват комети и астероиди=като оръжия и кораби, за да пътуват през звездите.

    На първо място, те създават една малка черна дупка, като система за задвижване, която дърпа по-голям планетоид [=куха планета=комета]към своята дестинация.

    Когато се използва като оръжие= те използват ускорителя на частици, за да се създаде взрив, който хвърля кометата или астероида до целта си.

    Всички технологията се получава от същества от Сириус Б [1] .

    По този начин, те хвърлиха огромна ледена комета, насочена към Марс и Малдек. Влечугите, не са много технологично ориентирани, имаше неправилно оценена траекторията.

    Притегателната сила на гигантска планета Юпитер, извади кометата от курса. Кометата след това се запъти право Малдек.

    Гражданите на тази планета помолиха марсианците за помощ.

    Въпреки че те са били в противоречие един с друг, те са позволили на някои от Maldekians да се преместят в марсианските подземия Кометата дойде толкова близо до Малдек, че планетата попадна между гравитационното притегляне на Юпитер, Марс, и кометата.

    Това предизвика планетата да се взривят, оставяйки астероиден пояс между Марс и Юпитер.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *