Изложба – протест срещу бездушно чиновническо отношение и злоупотреби, маскирани като грижа за детето

Благотворителна изложба на художествена фотография  и живопис ще бъде открита на 22-ри март (събота) в 11.30 часа в Бизнес център Сердика.

Изложбата е част от кампания за набиране на средства за противодействие срещу бездушно чиновническо отношение и злоупотреби, маскирани като грижа за детето. Ще бъдат изложени творби на шест фотографа и двама художници. Събраните средства ще бъдат използвани за правна защита на родители, разделени насилствено и без основание от децата си.

В последните години се наблюдава тревожна тенденция за увеличаване на неадекватната намеса на институциите в семейния живот и изземване на родителската отговорност от родителите.  Децата от бедни семейства биват отнемани от родителите им и настанявани в домове или приемни семейства, за които отглеждането на децата е работа срещу заплата, при задължение да не се привързват. Грижата за детето се изражда в усвояване на средства. Детето се превръща в средство за доходи. Родителската грижа се иституциализира, а семейството се маргинализира с въвеждането на практики за умишлено лишаване от изконни права или отговорностти.

Системата за „социално подпомагане“ посяга на деца, чиито родители нямат нито средствата, нито правната грамотност да им се противопоставят. Съдебните процедури са твърде сложни за родителите и становищата на ДСП често се приемат безкритично от съда. На родителите се предоставя абсурден режим за лични контакти с детето, водещ до отчуждаване. В много случаи ДСП прибягват до манипулации и изопачаване на фактите в социалните доклади за постигане на целите си. На работещите в ДСП са дадени твърде големи правомощия, въпреки че голяма част от тях са доста далече от това да имат капацитета да взимат толкова сериозни и тежки решения, каквито са решенията за извеждане на дете от семейството.

Искаме да припомним и опитите за прокарването в България през 2012 година на нов Закон за детето, който даваше неограничена власт на институциите за сметка на правата на децата и техните родители.

Добре е да се знае, че тенденция към незачитане на европейското право в областта на правата на детето има не само у нас. Днес това се случва на родители, при които има бедност и необразованост, утре това може да сполети всеки от нас. Трябва да реагираме сега!

Събитието ще бъде съчетано с обявяване на фотосесии за Меган, която  властите във Великобритания отнеха  от майка й, българката Елисавета Попова и дадоха за осиновяване от британско семейство. Въпреки че властите признават, че отношенията на Ели с Меган са много добри и се отразяват добре на детето те решават, че В БЪДЕЩЕ ИМА ВЕРОЯТНОСТ Елисавета да изложи дъщеря си Меган на риск (!). Българските институции реагираха неадекватно, с което доказаха липсата на всякакъв капацитет да защитят най-добрия интерес на поредното българско дете, въпреки че бяха поканени да го направят.

Фотосесията се организира от група жени, занимаващи се с фотография, които решиха да подпомогнат семейството на Меган с благотворителни фотосесии. Защото са обикнали Меган. Защото са приели трагедията на семейството като своя. Защото искат да помогнат понеже вярват, че няма нищо по естествено и чистосърдечно от това едно дете да бъде при своя родител.

Инициативата за благотворителната изложба на Асоциация за детско развитие „Член 24“ се подкрепя от :

Фондация бащи за отговорно родителство

Национална мрежа на родителите

Сдружение „Детство и с тати“

Групата „Да върнем Меган на семейството и в България”

Специален гост на откриването на изложбата е Николай Колев – Босия.

Ще опитаме да осигурим присъствие на Иван от село Люлин – един от многото хора, лишени от възможността да се грижи за детето си.

Място на събитието – Бизнес център Сердика – ул. Гюешево 83 (до бул. Акад. Гешов) – фоайето на сграда 1 – централния вход.

 Уеб варианти на изложените творби може да видите тук – http://adr-24.net/doc/izl.pdf

Related Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *