Колко време ще продължи да има живот на Земята , ако Слънцето угасне

Ако си представим , че Слънцето един прекрасен ден угасне, какво ще стане с нашата планета и живота на нея? Въпреки, че това не е възможно, учените правят конкретни прогнози за такъв случай.

За начало, незабавен ефект няма да има. Земята няма да изстине окончателно повече от един милион години. Но хората ще почувстват спада на температурата само след седмица. За такъв кратък период от време, средната температура ще падне до 17 градуса. Една година по -късно обаче, ще бъде – 40 °. Морета и океани ще се покрият с лед, но в дълбочина в продължение на стотици хиляди години водата няма да замръзва.

Милиони години на Земята ще се запази стабилна температура от -160 °, от ядрото на планетата ще постъпва топлина, която ще се излъчва в космоса от Земята .

Животът бързо ще умре, ще останат само някои микроорганизми в земната кора. Растенията ще замръзнат напълно за около 2-3 седмици, дърветата ще издържат малко по-дълго, за това ще им помогне забавянето на метаболизма и запаси от захароза.

Хората ще ще се чувстват най-добре в Исландия. Сега 87% от къщите на острова се топлят с геотермална енергия. Вулканичната топлина може да запази живота на хората в продължение на стотици години . Живот също така ще има в дълбините на океана, в подводници.

Related Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *