Oще един, таен код, откриха учените в ДНК

Учените откриха у  ДНК втори- непознат досега – код. Използването на информацията, кодирана чрез този код ще промени коренно идеите на учените за здравето, мутации и заболявания, както и методите за диагностика и лечение.

Това революционно откритие е направено от екип, ръководен от д-р John Stamatoyannopoulos, доцент по геномика и медицина в Университет на Вашингтон и е публикувано в списание Science .

От  разшифроването през 60-те години на миналия век на генетичния код се счита, че той се използва изключително за записване на информация за протеини. Учените от UW били  изумени да открият, че генетичният код се използва за записване на два потока от информация.

В единия  поток е зашифрована информация за  конструирането на протеините, докато вторият обезпечава  клетката с информация за това как да запази контрола си  върху своите гени. Някои инструкции са написани върху  другите, и затова вторият слой на информация толкова дълго време остава незабелязан.

“ Вече повече от 40 години  ние изхождаме от предположението, че  влияещите върху генетичния код промени в  ДНК засягат само синтеза на протеини“ – казва д-р Stamatoyannopulos за откритието си.

“ Сега ние знаем, че това фундаментално изходно положение за четене на човешкия геном ни представя само половината от цялата картина. Ние получихме нови данни, които ясно показват, че ДНК е невероятно мощен механизъм за съхраняване на информация, от който  природата се възползват по напълно от неочакван начин“.

В генетичния код се използва азбука от  64 букви , наречени кодони. Групата от UW е установила, че някои кодони, наречени от учените дуони (duons), може да имат две значения, едното от които е свързано с протеиновата  последователност, а другото – с контрол върху гените.

Очевидно, тези два типа значения са се  развивали в тясно взаимодействие едно с друго.  Инструкцията за контрол върху гените, очевидно, помага да се стабилизират определени полезни свойства на протеините и техния синтез.

Откриването на дуоните ще окаже огромно влияние върху тълкуването на генома на пациента от учени и лекари и ще отвори пътя за радикално нови методи за диагностика и лечение на заболявания.

Според д-р Stamatoyannopulos „фактът, че генетичният код едновременно предава два типа инструкции, означава, че много изменения в ДНК, които видими, модифицират  последователността на протеините, може действително да предизвикват болести, нарушавайки програмите за контрол върху гените, или   даже и двата механизма едновременно“.

Related Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *