„Slow Life“ – тайният живот на коралите (видео)

Tози четириминутен клип – „Slow Life“ – е сниман 9 месеца. В четириминутното видео „Slow Life“ във Vimeo, предизвикало огромен интерес в интернет, всъщност е девет месеца усилена работа и 150 хиляди time-lapse макроснимки на корали и гъби .

Възможност да се насладите на невероятна, спираща дъха красота на крехкия и загадъчен подводен свят ни е дал Данил Ступнин, който изучава „естествената лаборатория на живота“ на океана в района на Големия бариерен риф*.

Тайният живот на „бавните“ морски животни е видим само при голямо увеличение. Коралите и гъбите са много подводни същества, но тяхното движение е забележимо в друго време, а не в нашето.

“ Тези животни са изградили кораловите рифове и играят решаваща роля в биосферата, но ние не знаем почти нищо за тяхното всекидневие “ – пише авторът на видеото.

* Големият бариерен риф – е верига от коралови рифове и острови в Коралово море, който се простира по протежение на североизточния бряг на Австралия на цели 2500 km .

Големият бариерен риф се простира от юг на север, започвайки от Тропика на Козирога и завършва във водите на пролива Торес, който разделя Австралия от Нова Гвинея. Неговата обща площ от 348 698 кв. км .

Океанографите наричат кораловите рифове естествена лаборатория на живота, която се е появила в океана преди повече от 400 милиона години.

Slow Life from Daniel Stoupin on Vimeo.

Related Posts

3 thoughts on “„Slow Life“ – тайният живот на коралите (видео)

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *