Вече съставят фоторобот само по образец от ДНК

Учени от университета на Пенсилвания са разработили алгоритъм, който е в състояние да предскаже някои от чертите на лицето на даден човек въз основа на неговата ДНК. Изследването е публикувано в списание PLoS Genetic.

Изследователите получили триизмерни компютърни модели  на лицата на 592 човека с различен произход , живеещи в САЩ , Бразилия и Кабо Верде. Всеки модел съдържа информация за координатите на около седем хиляди точки по повърхността на лицето.

В допълнение към сканирането, всеки доброволец давал и  ДНК проби . Анализ на пробите позволявал да се получи  набор от индивидуални вариации в последователността на генома (полиморфизми, SNP).

За да намерят сред полиморфизмите тези, които най- надеждно се корелират с  характеристиките на триизмерните модели, учените първо създали „дълъг списък“ на гени. В него попаднали тези гени, които съгласно биоинформационния анализ са свързани с нарушения на черепа , носа , устната кухина и други части на главата .

След това от „дългия списък“ били избрани 24 SNP (в 20 гени) , чието присъствие най-силно се отразява на триизмерния модел на лицето. Въз основа на този анализ, учените направили математически модел, в който всеки SNP се корелира със зона на влияние върху повърхността на лицето. Знаейки набора от SNP, характерен за  ДНК на даден човек, учените успели да съставят неговия приблизителен триизмерен портрет.

Точността на новия метод е все още малка и все още доста отстъпва на  методите за предсказване на пигментацията на кожата или цвета на очите. Въпреки че последните се  кодират от различни гени, да се интерпретира действието на тези гени е много по-лесно.

По-рано  друга група от изследователи в изследване с мишки, е открила  четири хиляди регулаторни елементи в ДНК , които влияят върху чертите на лицето. Преди в подобна работа , учените са открили пет гени, които  определят характеристиките на човешко лице.

На илюстрацията:

Зони под влиянието на полиморфизма POLR1Da, и триизмерен модел на лицето в различни крайности на това влияние.
Снимка:  Peter Claes et al., PLoS Genetics, 2014

http://30dumi.eu/2014/03/%D0%B1%D0%B8%D0%BE%D0%BB%D0%BE%D0%B7%D0%B8%D1%82%D0%B5-%D1%81%D0%B5-%D0%BD%D0%B0%D1%83%D1%87%D0%B8%D1%85%D0%B0-%D0%B4%D0%B0-%D1%81%D1%8A%D1%81%D1%82%D0%B0%D0%B2%D1%8F%D1%82-%D1%84%D0%BE%D1%82%D0%BE/

Related Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *