До 17 токсични пестицида има в прашеца, събиран от пчелите в Европа

Близо седемнайсет токсични пестицида са открити в съдържанието на две трети от прашеца, който медоносните пчели събират от полета на Европа и носят до кошерите си. Това показва ново проучване на международната природозащитна организация „Грийнпийс интернешънал“, публикувано тази сряда (16 април). Изследването е част от европейската им кампания за спасяване на пчелите и земеделието.

Докладът потвърждава изводите на друго скорошно изследване, извършено от Европейската агенция за безопасност на храните (ЕАБХ), което алармира и за съществени пропуски с ефект върху здравето на пчелите и опрашителите, включително пестицидния „коктейл“. ЕАБХ призовава Европейския съюз и националните правителства да запълнят празнините чрез научни изследвания.

Химикалите, замърсяващи прашеца, са от инсектициди, акарициди, фунгициди и хербициди, вероятно произведени от агрохимически компании като Bayer, Syngenta и BASF, се констатира в новия научен доклад на „Грийнпийс“. В тази връзка днес техни активисти са разпънали банер „Bayer: спри да ни убиваш!“ пред централата на компанията Bayer в Германия.

Проучването „Бремето на пчелите. Анализ на пестицидните остатъци в пчелния прашец в питите и събрания прашец от медоносните пчели“ е най-голямото от този вид до момента в Европа, което включва над 100 проби от 12 държави.

Открити са били общо 53 различни химикали като изследването представя моментното състояние на токсичността на европейската земеделска система като цяло. То показва високи концентрации и широка гама фунгициди в прашеца, събран от лозови масиви в Италия; широкоразпространена употреба на инсектициди, които убиват пчелите, в прашец от полята в Полша; сериозно съдържание на DDE – токсичен биоакумулиращ постпродукт на забранения DDT, и на нервопарализиращия за насекомите тиаклоприд от групата на неоникотиноидите, намерени в много от пробите от Германия.

„Това е поредното доказателство, че има нещо фундаментално грешно в съществуващия земеделски модел, който е основан на интензивната употреба на токсични пестициди, широкоразпространени монокултурни реколти и корпоративен контрол на земеделието, налаган от няколко компании като Bayer, Syngenta & Co. Проучването доказва и нуждата от екологично земеделие,“ казва Матиас Вютрих, който води кампанията на „Грийнпийс“ за екологично земеделие.

На базата на тези анализи и научни открития „Грийнпийс“ призовава Европейската комисия и правителствата на страните членки:
– да разширят обхвата на вече наложените ограничения за употреба на определени пестициди, вредни за пчелите, да се забрани напълно употребата на клотианидин, имидаклоприд, тиаметоксам и фипронил;

– да забранят напълно всички други пестициди вредни за пчелите и другите опрашители (включително хлорпирифос, циперметрин и делтаметрин);

– да наложат амбициозни общоевропейски планове за действие за по-доброто оценяване на влиянието на пестицидите върху опрашителите и за намаляване на тяхната употреба;

– да насърчават проучване и разработване на алтернативи за справяне с вредителите без химикали и да промотират повсеместното въвеждане на екологични земеделски практики.


http://www.dnevnik.bg/zelen/2014/04/16/2283233_prouchvane_do_17_toksichni_pesticida_ima_v_prasheca/?ref=rss

Related Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *