Kакво ни очаква, когато се смени поляритета на магнитното поле на Земята?

В голяма , подобна на хангар , лаборатория на Университета на Мериленд, бързо се върти сфера от неръждаема стомана с диаметър три метра.

Това е най-големият въртящ се модел на Земята, строен някога, и той прилича на Звездата на смъртта от „Междузвездни войни“, само че е малко по-лека.

Геофизикът Daniel Lathrop иска, между другото, да  използва този модел, за създаване на прогноза за това какво ще се случи, когато се промени посоката на магнитното поле на Земята.

За цялата история на нашата планета магнитните полюси на Земята са се сменяли стотици пъти. Maгнитният  север ще тръгне надолу по планетата,  а магнитният юг ще се устреми в северна посока.

Характерните следи във вулканични скали показват, че за последен път това се е случило преди 780 000 години, когато човешки предци едва са се научили да палят огън.

Но ние все още сме живи, така че при следващата смяна, ние също, вероятно, ще оцелеем. Въпреки това, ние не знаем кога това ще се случи. Когато полюсите сменят местата си- и това се случва постепенно в течение на около хиляда години – магнитното поле отслабва.

Но то ни предпазва от радиация. Няма ли Слънце в този случай да нанесе мощен радиационен удар по  света и по нас? Няма ли да се лутат  безпомощно прелетните птици, които разчитат на магнитното поле ? И кога това ще се случи? Според някои оценки, „скоро“. За геофизиката „скоро“ е през следващите 10 000 години. Но всичко може да започне утре .

И тук на сцената се появява сферата на Lathrop. В нея има друга сфера, а пространството между тях е запълнено с 12 тона течен натрий, загрят до 121 градуса по Целзий.

Когато сферата се върти, се възпроизвежда движение на разтопеното желязо във външната част на земното ядро??, което създава електрически течения, които генерират магнитно поле в един процес, който се нарича динамо.

Екипът на Lathrop екип се надява да разбере как  се  формира и развива  земното магнитно поле.

„Всяка теория, дори  и  изключена от тях , ще бъде за много от нас топновина“ – казва планетарния учен Питър Олсън от Университета Джон Хопкинс .

Но дори да се задвижи тази сфера е много трудно. Проектирането и производството и  е продължило осем години. Две години са били необходими за експерименти с вода, още шест месеца за източване и пълнене с натрий – елемент, който често избухва.

“ Към опасностите трябва да се отнасяме с уважение“ – казва Lathrop .

При завъртане на сферата със скорост 72 км в час и с малко помощ от електромагнити,  учените забелязали как у натрия възникват магнитни експлозии. Когато скоростта на въртене  тази година достигне 145 километра в час, натрият може да създаде  магнитното поле без външно въздействие. Ако  така се случи, то учените, за които една секунда от експеримента  съответства на 5000 година от времето на Земята, първи на планетата ще могат да видят промяната на магнитното поле.

http://www.smithsonianmag.com/science-nature/what-will-happen-when-earths-magnetic-field-begins-reverse-180951166/?no-ist

Related Posts

One thought on “Kакво ни очаква, когато се смени поляритета на магнитното поле на Земята?

  1. до админите.защо под андройд 2.4 със опера мини на мястото на саита се отваря някаква досадна реклама.adwise.започва да се зарежда непознато енергетика и веднага на негово място излиза тази препратка.така е от около месец.преди редовно си четях страницата.оправете го

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *