Сензационните събития, които са изложени тук, са станали в началото на 1959 г. в Гдиня, най-големият пристанищен град в Полша. Тези събития   получават  официалното име „Гдинският инцидент“ и все още са обвити в мистерия.

За това, кога е станал този инцидент,  не се знае нито месеца, нито датата, когато инцидентът се е случил,  въпреки че за него и  въпреки почти пълната липса на официална информация, много се е говорило  и писало тогава. Уфолозите Бронислав Репецки и Кшищоф Пехота споменават  21 януари; Хилари Еванс и Джон Спенсър в „Енциклопедия на НЛО “ – 21 февруари ; Енрике де Винсент-Мартин  в книгата си “ UFO, 1947-1987″ – 21 май.

Задълбочено разследване на мистериозния случай  правят (и все още правят) най-известните полски уфолози – Роберт Леснякевич, координатор на полския Център  за изследване на НЛО и аномални явления и Бронислав Репецки, главен редактор на CzAS UFO (Часът на НЛО) .

Въз основа на много оскъдна информация,   получена от официални лица, както и от разкази на очевидци или хора, общували със свидетели и съобщения на чуждестранни информационни източници,  успяват да изградя  картина на това, което се е случило .

На 21 януари, 1959 г. (най- вероятната дата ) в района на пристанището на Гдиня в близост до четвърти кей  във водата пада ярко светещ предмет. Това са  видели докерите и други  пристанищни  работници, стоящи на кея, както и военната граничната охрана .

Скоро след падането на НЛО (вероятно – на следващия ден ) пристига на мястото на инцидента група от полския флот. Те се гмуркат , внимателно разглеждат морското дъно покрито в тези места с дебел слой кал, и изваждат на повърхността някакви странни на вид метални отломки. Тези фрагменти след това са  изпратени в лабораторията на Политехническия институт в Гданск за анализ.

Анализът показа , че материалът е   от неръждаеми  метални отломки, но заключение за техния произход  не е било направено. Неофициално учените предполагат, че  може да са  фрагменти от бомби или дори метеорит.

Няколко дни след тези събития (точна дата е неизвестна) , някакви военни, които Винсент-Мартин в неговата книга нарича “ охрана“,  по време на обиколка на  плажа в Гдиня намират необичайно създание.

То  се движело по пясъка на четири крака , очевидно, с последни усилия , а състоянието му било много плачевно. Лицето на това създание, приличащо на  малко човече, било силно изгорено. Имало  прилепнал  гащеризон, наподобяващ  неопренов костюм на водолаз, само че направен от свръхздрав материал.

Странното създание е било отведено в клиниката на Университета в Гдиня. Оказало се,  че има на  ръцете и краката по шест пръста. Добре е да припомним , че толкова са и  пръстите на извънземния от НЛО,  катастрофирал през 1947 г. в САЩ в  Розуел .

Съществото от  плажа е изследвано, и като се оказало, има  дихателна и кръвоносна система,  различна от тази на хората. От него била свалена гривна, която едва ли е служила за украса.

Няколко дни по-късно то починало, което вероятно се е дължало на вътрешни наранявания и пълно изтощение. Или може заради свалената гривна от ръката му . Точната причина за смъртта не е определена.

В книгата си Винсент – Мартин казва , че останките на мистериозното същество под засилена охрана са били изпратени в Съветския съюз и там са подложени на задълбочени изследвания , резултатите от които се пазят в тайна и до сега.

Въпреки това, полските уфолози не намират потвърждение на тази версия.

Според Робърт Леснякевич, има и  друг възможен сценарий за събитията от януари 1959 година. Рано сутринта в небето над залива на Гданск в близост до устието на   Висла , ПВО засича ??неизвестен обект.

На въпроса „свой-чужд“ той не отговаря, след което е  бил улучен от ракета , изстреляна от земята или от изтребители- прехващачи. Когато ракетата поразява целта и обектът започва да се разпада, пилотът успява  да напусне апарата. А това, което пада във водата в близост до кея на пристанището в Гдиня е или креслото на пилота или в спасителна капсула , която впоследствие е намерена и извадена на повърхността от водолази на полския флот.

През септември 1996 г.  японската телевизия NHK   TTC заснема в Полша документален филм за „Гданския инцидент“. Във филма има  интервюта с няколко очевидци на това събитие, което допълнително потвърждава неговата автентичност. В търсене на материали и информация за филма възниква и друга версия на събитията.

Първо, появява се доказателство, че извънземният е  намерен не на плажа от граничната охрана , а от охраната в близост до сградата, в която се помещава управлението на военноморското пристанище и се намира на територията на пристанището.

На второ място, малко след инцидента на над северозападните райони на Гдиня е забелязан друг НЛО. Последното обстоятелство може да указва, че след свалянето на първия НЛО,  извънземните организират спасителна операция, за да открият катапултиралия се и да го отведат от Земята.

В полза на тази версия са и честите наблюдения на НЛО след това над района.

Историята с полския Розуел засега е с отворен край.

Related Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *