Пояс с тъмна материя „захвърля“ по Земята астероиди, предизвиквайки катастрофи

Учените предполагат, че  съществува пояс от тъмна материя в нашата галактика. Тъмната материя може, като прашка, да захвърля метеори към Земята , причинявайки катастрофи от типа на тази, която е довела  до края на ерата на динозаврите . Това се казва в ново проучване на изследователите от Харвардския университет Лиза Рандал (Lisa Randall) и Матю Рис (Matthew Reece).

Учените предполагат, че тънък, плътен диск от тъмна материя , с дебелина от около 35 светлинни години , се намира в централната равнина на Млечния път, който минава през галактическия звезден диск. Слънцето,  въртейки се около центъра на галактиката , се движи през тази плоскост вълнообразно.

Учените предполагат, че дискът с тъмната материя може да влияе върху орбитите на кометите във външната част на Слънчевата система, „захвърляки“ ги в посока към центъра. Това , от своя страна , може да доведе до сблъсъци на астероиди със Земята – такъв, който може да е сложил край на епохата на динозаврите .

В резултат на едно от предишните проучвания е изказана теорията, че метеоритната бомбардировка на Земята е циклична, а този цикъл е  около 35 милиона години. Учените смятат, че този цикъл има свой пусков  механизъм –  например звездата спътник на Слънцето – Немезида.

Randall и Райс изтъкват факта, че колебанията на  цикъла  съвпадат с периоди, когато Слънцето преминава през централната плоскост на Млечния път. По тяхно мнение , това предполага съществуването на хипотетичен „тъмен диск“

Учените са изследвали кратери с диаметър по-голям от 20 километра, които са се появили през последните 250 милиона години и сравнили резултатите с цикъла от 35 милиона години. Съвпадението е три пъти по-високо, отколкото ако се приеме случайния характер на тези кратери.

Учените отбелязват, че въпросът за съществуването или несъществуването на диск с тъмна материя може да се изясни от мисията на Европейската космическа агенция – Гея . Мисията, която излезе  в космоса през 2013 г., в бъдеще ще  състави точна триизмерна карта на звездите в  Млечния път , и по този начин може да  потвърди или отрече съществуването на „тъмен“ диск, който със своята гравитация влияе на движението на звездите.

Related Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *