Умен октопод се освобождава от затворена кутия (видео)

na_img_octopus_intro

Тези невероятни главоноги наистина са много умни. Те са способни на своеобразно логическо мислене , повторение, запаметяване и възпроизвеждане на това, което са запаметили.

Тялото им се състои от голяма глава и осем пипала. Пипалата са свързани с тънка мембрана и имат от един до три реда вендузи. На всичките осем пипала възрастен октопод има около 2000, всяка от които има задържаща сила от около 100 г, и, за разлика от създадените от човека, се държат само от мускулно усилие, а не с вакуум.

Октоподът три сърца: едно (главно) изпомпва синята кръв по цялото тяло, а другите две – хрилните – изпомпват кръв през хрилете.

Някои видове октоподи са много отровни. Октоподите, населяващи западните брегове на Тихия океан, са сред най- отровни животни в света.

Октоподите имат необикновена способност : поради липсата на кости те могат да променят формата си. Например някои октоподи по време на лов се сплескват на дъното, като се маскират като писия. Те могат да преминават свободно през дупки с диаметър 6 см и да остават в затворено пространство, което е с обем около 1/ 4 от обема на тялото им .

Обикновеният октопод има способността да променя цвета си, за да се адаптира към околната среда. Това се обяснява с наличието в неговата кожа на клетки с различни пигменти, способни под влиянието на импулси от централната нервна система да се разтягат или свиват в зависимост от възприятията на сетивата. Нормалният им цвят е кафяв. Ако е уплашен става бял, ако е ядосан, почервенява.

Главният им мозък е силно развит (един от най- развитите сред безгръбначните), и има кора. Мозъкът на октопода има формата на поничка и се намира около хранопровода. Очите са големи и приличат на човешките.

Enferm?e dans un bocal, cette pieuvre va se lib?rer en moins d’une minute par Gentside D?couverte

Related Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *