Бил Гейтс плаща за новия тоталитаризъм

БИЛ ГЕЙТС И РЕЛИГИЯТА НА ЛУЦИФЕР

Интервю на Мария Мономенова  с ОЛГА ЧЕТВЕРИКОВА

Любителите на различни „свободи“ се радват на разрушаването на хилядолетната система от традиционни ценности. Но мнозина от тях преживяват истински шок, когато разберат, че зад този процес стоят съвсем конкретни сили, които натрапват на хората нова религия и са способни в близко бъдеще да унищожат всички свои противници.

olgaЗа тази опасност ни разказва една уникална жена, кандидат на историческите науки, доцент в Катедрата по история и политика на страните от Европа и Америка в Московския държавен институт за международни отношения – ОЛГА ЧЕТВЕРИКОВА.

Въпрос:
– Олга Николаевна, наскоро влязох в Московския дом на книгата. „Репертоарът“ на съвременните книжарници, естествено, е особен показател за живота в едно общество. Знаете ли какво ме порази най-много? Количеството на езотерична и окултна литература. Не един или два стелажа – за този неприкрит сатанизъм е отделена цяла зала! Не е ли време да се бие тревога?

Отговор:
– Увлечението по езотеричните учение не е ново явление в съвременна Русия. Отделен въпрос е степента на популярност и активността, с която то се внедрява.
От историческа гледна точка подобни учения по принцип са характерни за такива периоди в развитието на цивилизациите, когато се извършва разрушаване на дотогава стабилните обществени структури. Това разрушаване се съпровожда с дълбочинни промени в общественото съзнание, със спадане на доверието към предишните норми и ценности, което е предизвикано от криза на вярата. Достатъчно е да си припомним Древния Рим в периода на неговия упадък. Същият процес на дълбока „криза на надеждите и идеологиите“ преживява днес и Европа. Вярно, че мащабите и дълбочината на това явление вече са съвсем други. Защото сега се извършва нивелиране на човешкото съзнание чрез създаването на т. нар. „последна световна религия“. Тя е глобална и всеобхватна, в нея няма разногласия поради изначалния й универсализъм и многообразие, които допускат адаптация към всяка култура. В действителност става дума за окултизъм и за окултен мироглед, което изследователят Изяслав Александрович Адливанкин нарече „Гълфстрийм сред световните религиозни течения“.
В нашето съвремие приемник на окултизма стана движението „Ню ейдж“ („Нов век“, или „Нова ера“), което претендира да е създало последната световна синкретична религия, призвана да замени християнството.
Масовостта на това движение плаши, защото то прониква във всички сфери на човешката дейност. Експертите се затрудняват да изчислят точния брой на неговите последователи, но, по някои данни, в САЩ привържениците на „Ню ейдж“ са между 10 и 20 милиона души, а организациите – около 10 хиляди. Една наскорошна анкета в САЩ показа, че 58% от запитаните вярват в превъплъщението, а мирогледът на 60% е заразен от окултните представи за света.

Въпрос:
– Тези данни са твърде показателни. Олга Николаевна, разкажете ни историята на възникването на това зло.

Отговор:
– Непосредствен предшественик на „Ню ейдж“ е теософското учение на Елена Блаватска, която през 1875 г. основава в Ню Йорк Теософското дружество. Негова задача било философското обосноваване на спиритизма и езотериката, които по онова време са необикновено широко разпространени в Америка и Европа. В устава на дружеството са записани основните постановки за създаването на ядро на „Световното човешко братство“ без значение на раса, религия, пол, каста и цвят на кожата – тоест, ново световно общество. „Тайната доктрина“ на Блаватска става катехизис на съвременната теософия в нюейджърското движение.
Разбира се, тази идея не е нещо ново; тя е резултат от смесването и обобщаването на идеите на окултните системи на будизма и индуизма, гностицизма, херметизма, кабалата, манихейството. Тоест, едно синкретично, еклектично учение, изхождащо от лъжливата и опасна представа, че всички религии и религиозни доктрини водят към Бога. Формулира се идеята за някакъв „Нов свят“, който ще бъде управляван от една нова, шеста раса, притежаваща по-развит разум от останалите, а нейни първи представители са американците. А когато се появи седмата раса, човечеството ще завърши цикъла на земното си развитие и ще започне нов цикъл на друга планета.
Така започнало всичко. Но масовото увлечение по това учение е характерно вече за нашето време – във връзка с появата на движението „Ню ейдж“. То е създадено от последователката на Блаватска Алиса Бейли ((Alice Ann Bailey), станала „пророк“ на „новата ера“, ерата на Водолея, тоест – на „новия световен ред“. През 1922 г. тя основава издателската компания „Луцифер“ (Lucifer Publishing), преименувана после на „Луцис траст“ (LucisTrast), която сетне става най-важната организация на „Ню ейдж“, а главните й офиси сега са в Ню Йорк, Лондон и Женева.
Днес „Ню ейдж“ е най-голямото окултно движение в САЩ. То се отличава с това, че няма единна и твърда структура, ръководство, йерархия – а представлява паяжина от многобройни децентрализирани окултни организации, „просветителски“ кръжоци, институти, клубове, издателства и фондации. Сред тях са прословутите „Гринпийс“, Теософското дружество, Дружеството „Николай Рьорих“, ЮНЕСКО, УНИЦЕФ и тям подобни. За пръв път техният списък е публикуван от известния американски икономист Линдън Ларуш (Lyndon H. LaRouche), на когото може да се има доверие – висши чинове от специалните служби на САЩ наричат изследователската му организация „една от най-добрите частни разузнавателни служби в света“. Освен това, под влияние на движението са и повечето от популярните секти: сайентолозите, мунитите, „Децата на бога“ и пр.
Киноиндустрията също разпространява идеите на „Нова ера“. Като новоерски филми може да се посочат „Междузвездни войни“, „Батман“, „Полтъргайст““, „Хобит“, „Властелинът на пръстените“. Системата от „ценнности“ на тази общност се пропагандира от мнозина дейци на шоу-бизнеса, като Елвис Пресли, Шърли Маклейн, Джон Траволта, Шарън Стоун, Демис Русос и др.
Както пише Карл Рашке (Carl A. Raschke), професор по религиознание в Денвърския университет: „Движението „Ню ейдж“ е най-голямата социално-политическа сила в днешния свят. То е колкото политическо, толкова и религиозно, разпространено е и в сферата на бизнеса“.
Наднационалният характер на това учение, неговият стремеж към глобален контрол отговарят на интересите на транснационалните елити, чиято финансова подкрепа именно е осигурила неговото широко разпространение. Последователи на „Ню ейдж“ са преди всичко представители на заможните социални слоеве от западното общество.

Въпрос:
– В какво се състои същината на учението? Ако трябва да се изложи накратко?

Отговор:
– С няколко думи, това е култивиране на егоизъм и внимание към самия себе си по всички възможни начини: идеята за личен успех, стремеж към забогатяване, физически и духовни удоволствия и наслади, включително хомосексуализъм. Ето, например, в руското отделение на „Ню ейдж“ някой си Дмитрий Веришчагин, който обучава в „навици за владеене на собствената енергетика“, дава основните постулати. Сред тях са и следните: „Само конкретният човек знае какво за него е добро, а какво – лошо“; „Всеки е длъжен да бъде щастлив“, „Моралът и аморалността са изкуствени категории“, „Чувството за вина е вредно, натрапено на човека чувство“, „Бог е абсолютно безразличен към всички човешки проблеми; вселената е разумът на Бога“.
Всичко това напълно се вписва в ценностите на съвременната цивилизация с нейния потребителски морал, а заедно с това и жажда за всякакви свръхестествени явления и модата й за „духовност“.
Главното оръжие на „нюейджърите“ си остава изискването за безразлична толерантност. Тук важна роля играе ЮНЕСКО, която придаде на това понятие сакрално значение, приемайки през 1995 г. на своя Генерална конференция „Декларация за принципите на толерантността“. Тя е представена като „отказ от догматизма, от абсолютизиране на истината“. Днес вече всички разбират, че цялата тази „безрелигиозна търпимост“ е само инструмент, насочен да унищожи традиционната вяра и морал. А когато задачата бъде изпълнена, те просто ще обявят края на всякаква религиозна свобода. Толерантността е просто замаскирана форма на главния закон на най-известния сатанист Алистър Кроули: „Прави всичко според собствената си воля, и такъв да бъде целият закон“. Това позволява да се развихри именно този хаос, чрез който се установява тоталитарния „нов ред“. Така в наше време се поставят основите на църквата на антихриста.

Въпрос:
– А кой финансира тези хора?

Отговор:
– „Ню ейдж“ е подкрепяно от един от най-богатите хора на планетата – Бил Гейтс, както и от жена му – тяхната фондация е попечител на „Нова група световни служители“ – подразделение на LucisTrast. В сайта на тази организация Бил Гейтс, заедно с Джордж Сорос и Кофи Анан, е отбелязан като „велик“ филантроп и хуманист. Известно е, че през 2012 г. Бил Гейтс щедро подари 100 хиляди долара на общността „ЛПБТ – Лесбийки, педераси, бисексуални и травестити“, която също е част от „Ню ейдж“, и я подкрепи по време на референдума за т. нар. „еднополови бракове“ във Вашингтон.
Днес се знае, че в най-големите фирми се провеждат медитации и се извършват „магически“ заклинания за повишаване на ефективността на производството и управление на икономиката. Така например, над половината от 500-те най-големи компании в САЩ практикуват нюейджърски техники за „разширяване на съзнанието“, като харчат за това годишно над 4 милиарда долара. Крупни фирми като IBM, Procter&Gamble, General Motors, също канят на работа експерти от движението „Ню ейдж“.
Нещо повече, в основата на външната идеология на програмите за „глобално развитие“, разработвани от ООН, ЮНЕСКО и други организации, също лежи мирогледът на движението „Ню ейдж“, който открито провъзгласява „край на християнската ера“. Това, за което през миналия век пише Блаватска: „Християнството трябва да бъде изтрито от лицето на земята“, днес се реализира с пълна сила.
Библия на „Ню ейдж“ стана книгата на служителката в Станфордския институт Мерилин Фергюсън (Marilyn Ferguson) «Заговорът на Водолея“, в която беше провъзгласено началото на „смяна на парадигмите“, на освобождаване от „старите канони“. Както пише Фергюсън: „Силна организация, макар и без лидер, работи в САЩ с цел да предизвика радикални промени. Членовете на тази организация успяха да разрушат някои ключови елементи в традиционното западно мислене… Тази организация е „Заговорът на Водолея“. Този заговор предизвика най-бързата културна мутация в историята, която се оказа по-обширна от реформа и по-дълбока от революция“.
С особена откровеност по адрес на неравенството между хората се прочу „звездата“ на Ню ейдж“ Барбара Макс Хъбард (Barbara Marx Hubbard), жена на основателя на сайентологията. В своята „Книга на съ-творението“ тя пише: „Една четвърт от човечеството е деструктивна. Това са плевели. Преди им разрешаваха да умират от собствена смърт, но сега, когато все повече се приближаваме към великия скок от човека-твар към човека-сътворец, тоест, към наследника на властта Божия, тази една четвърт от деструктивни хора трябва да бъде премахната. Ние (посветените) сме отговорни за това. Ние сме отговорни за мисията на процеса на божествения подбор в полза на планетата Земя“.

Въпрос:
– Доколкото зная, особеност на „Ню ейдж“ е още и това, че се опитва да замени със своята идеология не само религията, но и науката…

Отговор:
– Точно така. Ярък пример за това е новата псевдонаучна дисциплина „ноетика“, която представлява синтез от древни знания за скритите възможности на човека с най-новите изследвания в областта на квантовата физика, нейропсихологията, когнитивната лингвистика, антропологията, молекулярната биология, психологията и други науки. Ноетиката се разработва от многобройни центрове и организации, най-известни от които са Институтът за ноетични науки, основан през 1972 г. от американския астронавт Едгар Митчел и философа Джон Уайт. Целта на тези центрове е да формират нов тип човек, homo noeticus – „не-етичният човек“, който да замени homo sapiens – „разумния човек“.
Освен това, разработената от тях „ноетична психология“ дава възможност не само за „одухотворяване“, но и за практически успехи в кариерата. Особено ефикасна е в работата на бизнесмените и топ-мениджърите, които искат да извършат „качествен скок“ в бизнеса. Обучават ги да извършват дълбочинна диагностика на фирмата, да пробуждат „финансовия интелект“, да овладяват „енергията на парите“ и да постигат желаното ниво на материален стандарт. С това се занимават „ноетичният консултинг и коучинг“ и „ноетичният мениджмънт“. Много модна тенденция днес в Русия.

Въпрос:
– Как още се изявява това движение?

Отговор:
– Днес основните механизми за разпространение на нюейджърската идея за „единение на религиите“ са международните срещи на религиозни дейци със съдействието на ЮНЕСКО. Такива световни срещи са проведени вече шест пъти.
Има и други подобни прояви. Например в Астана през 2010 г. беще проведена първата сесия на Световния форум за духовна култура, организиран от международната асоциация „Свят чрез Култура“. Автор на идеята е небезизвестният художник и окултист Николай Рьорих. Сесията събра хиляди делегати от 70 държави. Участниците си поставиха съвсем конкретни цели. Сред тях беше и създаването на Институт на глобалния свят, който да представи всички възможни религии и философски възгледи с цел създаване на „Световна духовна общност“. А преди втората сесия на този форум съпредседателят му Йосиф Кобзон призова участниците към „всечовешка хуманизация“ във връзка с „еволюционното влизане на човечеството“ в условия, когато се навлиза в „Нова Ера, Ера на Духовната Култура“, която „изключва принципа на борбата и на съпротивата срещу еволюционните преобразувания“.

Въпрос:
– Олга Николаевна, нима всичко това е реалност?

Отговор:
– Уви, както виждаме, пророчествата се сбъдват. Така, че бдете и се молете!

Източник: www.ruskline.ru

Превод: Л. Чолаков,
lyubomircholakov.blog.bg

Related Posts

One thought on “Бил Гейтс плаща за новия тоталитаризъм

  1. „Само конкретният човек знае какво за него е добро, а какво – лошо“; „Всеки е длъжен да бъде щастлив“, „Моралът и аморалността са изкуствени категории“, „Чувството за вина е вредно, натрапено на човека чувство“, „Бог е абсолютно безразличен към всички човешки проблеми; вселената е разумът на Бога“.и кое не е вярно в това ? Зора и е че се допуска друг мироглед, различен от „правилният“ , но и тя не знае кой е правилният.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *