Джеймс Лъвлок: биологичните форми на живот ще отстъпят място на компютърните

Световно известният британски учен Джеймс Лъвлок, който за първи път открива вредното  въздействие на хлорфлуорвъглеводородите върху озоновия слой на планетата, не веднъж е изненадвал публиката със своите изявления.

Най- известно е неговото предложение да не се борим с изменението на климата поради принципната невъзможност на човечеството да променя каквото и да било в такъв мащаб.

В своята книга за пътуване в климатично бъдеще,  авторът призова човечеството „да спре настъплението и да премине към устойчива отбрана“.

Внедряването на възобновяеми източници на енергия той нарича чиста загуба на време, а спасяването на планетата – „глупаво, екстравагантно, романтично, идеалистично занимание, което е извън нашите възможности“.

Допускайки, че човечеството няма да го послуша и ще продължи да хвърля сили в предварително изгубена битка, мистър Лъвлок дава  отделен съвет на своите сънародници:

„Великобритания вече не е световна сила. Ние трябва да оставим грандиозните схеми на САЩ, Япония и Китай. Парите на британците трябва да се хвърлят не за борба с изменението на климата, а за адаптиране към него“.

Впрочем авторът на книгите за промяната на климата не е загрижен за бъдещето на човечеството. Той смята, че биологичните форми на живот в бъдеще ще отстъпят място на компютърните.

„Преместването“ на много хора от реалния свят в света на социалните мрежи,  той определя като първия  предвестник на бъдещата реалност.

http://30dumi.eu/archives/76852

Related Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *