Истински „Изгубен свят“ бе открит в огромни блата в Конго

blatoУчени са открили неизследвана зона,  с размерите на Англия,  в отдалечени райони на Конго

Изследователите се надяват да открият в неизследваната територия доказателства за това, как се е променила през последните 10 хиляди години околната среда, пише The Daily Mail.

Територията с площ от над 200 хиляди квадратни километра, състоящ се главно от торфени блата, е разположена в отдалечени райони на Република Конго. Тя е била открита от изследователи от университета в Лийдс, Обществото за опазване на дивата природа и и университета Мариен Нгуаби, които  проучили сателитни снимки.

“ Забележително е, че на планетата все още остават неизследвани места.  Малцина се осмеляват да влязат в тези блата, тъй като те са доста непроходими “ – разказва  д-р Саймън Люис от Университета в Лийдс. Той отбеляза, че да се влиза в  блатата може да бъде само за няколко месеца в края на годината.

Блатото, според предположенията на учените , съдържа милиарди тонове частично загнили растения , които са се натрупали през последните 10 хиляди години. Както отбелязват учените,  направеното откритие е  необичайно, тъй като торфищата обикновено се срещат в студените райони, а  не и в тропиците.

Торфищата се образуват, когато растителни остатъци не се разлага напълно в почвата. Според Люис, торфищата поглъщат големи количества парникови газове от атмосферата. Торфени проби са били изпратени да за изследване в Обединеното кралство.

Related Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *