НАСА ще изпрати на Марс оранжерия с растения

NASA се готви да направи още една стъпка към колонизацията на Червената планета и да монтира на борда на марсохода, който трябва да стартира през 2020 г., оранжерия, съобщава Space.com.

Eкспериментът (Mars Plant Experiment , MPX) ще проучи дали е възможно да израснат растения в марсианските условия. Отговорът на този въпрос е изключително важен, за да започне усвояването на  планетата от човека.

За този експеримент ще се използва малкия кубичен спътник  CubeSat. Планът е да се постави извън марсохода.

Във вътрешността на спътника ще има земен въздух  и   около 200 семена от Arabidopsis – малко цъфтящо растение , което често се използва за изучаване на живота на растенията.

 След като космическият кораб достигне марсианската повърхност (това ще се случи приблизително през 2021 г.) , семената ще получават вода. Което би трябвало да предизвика  растежа на Arabidopsis. И само след 15 дни, считат учените, на Марс ще се появи истинска малка оранжерия. За пръв път земен многоклетъчен организъм ще бъде отгледан, ще изкара целия си жизнен цикъл и ще  умре на друга планета.

MPX ще покаже дали земния живот може да се справи с предизвикателната среда на Марс, и  по-специално, с относително високите нива на радиация и ниската гравитация, която е около 40% от земната. И ако експериментът се окаже успешен, ще бъде възможно да се говори за перспективите за изграждане на постоянни бази на Марс.

” За да се създаде дългосрочна, самоподдържаща се база на Марс , ние трябва първо да установим, най-малкото, дали растенията могат да се развиват там. Това ще бъде нашата първа стъпка – ние просто изпращаме семена и наблюдаваме как те растат”, – обясни заместник- главният изследовател на проекта MPX Хедър Смит от Изследователския център Еймс в Mountain View (Калифорния , САЩ), по време на конференция по въпросите на  проучването на Марс във Вашингтон.


http://30dumi.com/archives/4689

Related Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *