Околностите на марсиански вулкан може да са били подходящи за живот

marsГеолози отбелязват,  че марсианският изгаснал вулкан Arsia Mons вероятно в далечното минало може да е бил убежище, в което да са се запазили последните условия на  обитаемост. Според научни изследвания, вулканичните  изригвания под ледената покривка може да са предизвиквали образуването на значителни количества вода на повърхността на Марс преди около 210 милиона години.

Както се знае, там, където има вода, е вероятно да има и живот. В рамките на неотдавнашно проучване, изследователи от университета Браун са се опитали да изчислят колко вода може да е имало около Arsia Mons , и преди колко време тази вода може да е изчезнала от повърхността на Марс .

Arsia Mons е третият по големина вулкан на Червената планета, и една от най-големите планини в Слънчевата система. Покритите с лед езера на Arsiya Mouns , според изчисленията на аспирантката от Brown University  Кейт Сканлън, биха съдържали стотици кубични километра разтопена вода.

Arsia Mons е с много по-млади  условия за обитаемост, открити от « Curiosity » и други марсоходи. Възрастта на тези марсиански обекти, е датирана на поне 2,5 милиарда години. Фактът, че околната среда на този масив е относително младa, го прави интересна цел за възможно бъдещо изследване, пише списание Icarus.

Related Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *