Защо са вредни ГМО?

gmoГенномодифицираните организми (ГМО) са органични организми, в чийто генетичен код са вкарани гени на друг организъм. Т.е. това означава, че в лабораторни условия е променена структурата на ДНК на организма. Генетичните промени се извършват с научни или стопански цели над микроорганизми, растения и животни. Например в генетичния код на картофите се вгражда генът на скорпиона и така се получават картофи, които насекомите не нападат, и дават богата реколта.

Учените работят в направлението ГМО, за да увеличат реколтата, издръжливостта на растенията, да подобрят качествата им и твърдят, че целта им е хуманна – да бъде нахранено постоянно увеличаващото се население на земята.

Най-разпространените генномодифицирани продукти (продукти с ГМО) са на първо място соята, следват я царевицата, пшеницата, цвеклото, тютюнът, памукът, картофите, ягодите и зеленчуците.

Един тон обикновена пшеница струва 400 долара за един тон, а ГМ-пшеница – 50 долара; това е една колосална икономия…

Една група изследователи се опасяват, че ГМО ще има непоправими последици върху човешкия организъм в бъдеще.

Миналата година в Европа избухна голям скандал. Френски учени изпробвали генномодифицирана царевица върху мишки. Те ги хранили две години с нея. Резултатите били шокиращи – в повече от 80% от гризаците били открити ракови тумори.

Обикновените потребител в Европа бяха разгневени. В Европарламента отново се чуха гласове за забраната на ГМ-продуктите.

В природата кръстосването се извършва по естествен еволюционен път, и то само между родствени организми – например могат да се кръстосват различни сортове ябълки, но не и ябълки и картофи…

Селскостопанските площи с ГМО култури постоянно се увеличават.

От 1982 г. ГМО се използва и в медицината. Първият ГМ-препарат е човешкият инсулин, получен от генномодифицирани организми. В момента се разработват ваксини против СПИН, чума и други инфекционни заболявания на основата на генномодифицирани растения.

Засега не е напълно изследвано влиянието на ГМ-продуктите върху човешкия организъм. В процеса на вграждането на чуждата ДНК гените могат да мутират и да възникнат токсични белтъци, които предизвикват алергии и отравяния у човека и животните. За вграждане се използват вируси, които прониквайки в живата клетка, използват нейните вътрешни ресурси. Вирусите се развиват в нея, размножават се и проникват в съседните клетки в организма.

ПРОДУКТИТЕ, КОИТО СЪДЪРЖАТ ГМО, МОГАТ ДА ПРОВОКИРАТ ОНКОЛОГИЧНИ ЗАБОЛЯВАНИЯ!

Продуктите с ГМО носят големи печалби на производителите. Изследванията за безопасността на тези продукти обикновено се извършват с парите на същите тези производители и затова те са необективни.

Голяма част от продуктите, които се продават в супермаркетите, съдържат ГМО. Най-много ГМО съдържат кренвиршите и колбасите – около 80% ! Бъдете бдителни, четете етикетите и избягвайте колбасарски изделия, които съдържат компоненти на соева и царевична основа.

Много ГМО съдържат хлебните и сладкарските изделия. Кока-колата, пепсито, „Марс“, „Сникърс“, „Баунти“ и др. лакомства съдържат ГМО. Компанията МакДоналдс използва трансгенна соя в производството на фаст-фуда.

Ако в магазина видите гладки и равни картофи, с еднаква големина, знайте, че те са заслуга на генните инженери. Благодарение на генната модификация продуктите изглеждат идеално и дълго се съхраняват.

Продукти, които могат да съдържат ГМО

Царевица – царевичното брашно, пуканките, чипсовете, нишестето;

Картофи – чипсове;

Пшеница – хляб и хлебни изделия;

Домати – пюрета, сосове, кетчупи, паста;

Соя – брашно и мляко;

Слънчогледово олио;

Ориз;

Лук, моркови, захарно цвекло.

Чуждестранни компании, които използват ГМО

McDonalds, Coca-Cola, PepsiCo, Danon, Kelloggs (произвежда закуски, царевични пръчици), Nestle (произвежда кафе, кафени напитки, детско хранене, шоколад), Heinz Foods (произвежда сосове и кетчупи), Similac (произвежда детски храни).

rasper-bg.com

Related Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *