Демоните предизвикват шизофренията

shizofreniaВъзможно ли е шизофренията наистина да е свързана с вселила се в човека нечиста сила? Турският изследовател Кемал Ирмак  няколко години изучава този въпрос и, като резултат, е склонен  да даде  положителен отговор. Наскоро в германското научно списание Journal of Religion and Health  се появи  статия, в която Ирмак представя резултати от своята работа.

Първите две трети от статията „Шизофрения или обсебване“ не се различават от другите такива научни статии – в тях се описват подробно разрушаващите  личността симптоми на шизофрения, съвременни методи за лечение, видове делириум и халюцинации. А после  започва една част, която не е много обичайна за  сериозна научна работа:

– Един от подходите към проблема с халюцинациите – е да се допусне възможността за съществуването на света на демоните.

Такъв преход от чиста наука към мистицизъм не може да се възприеме от научната общност без скептицизъм и присмех. Авторът със сигурност разбира това, но продължава да  развива идеята си:

– Хората от нашия регион  смятат демоните за притежаващи разум невидими същества, обитаващи един свят, паралелен на нашия, човешкия. В много отношения, тези същества са като нас. Те се женят, имат деца и умират.

Въпреки това, средната продължителност на живота у  тях е много по-висока, отколкото при нас. С възможността си да летят и да бъдат невидими за очите ни, те са основните компоненти на окултните ритуали. Възможността им да се вселяват у човека и да  подчиняват неговия  ум и тяло им дава власт, която те използват вече много векове.

Много учени са признавали, че демоните могат да превземат  човек и да съществуват в рамките на физическото му тяло. Причините, според които  злите духове се вселяват в хората, могат да бъдат различни. Понякога хората правят нещо случайно, което предизвиква  яростта на демона. Но също така се случва, причината да идва от любов. Когато демон прониква в човешкото тяло, той започва да контролира системата, която свързване тялото с мозъка.

След това изследователят определя границата между шизофренията и обсебването:

– Има прилики между клиничните симптоми на шизофренията и демоничното обсебване. Най-честите симптоми включват делириум и халюцинации. Тези симптоми могат да се дължат на близостта на демона до мозъка, така  че да може да генерира фалшиви интерпретации  на действително възприеманата картина. Слуховите халюцинации, когато пациентът чува два или повече гласа, които спорят един с друг и говорят за самия човек в трето лице, могат да са доказателство за появата в човека на повече от един демон в даден момент.

След това Ирмак описва случай от живота на представител на местната религия, който поискал в него да се всели „добър“ демон, за да прогони няколкото „зли“, и по този начин оздравял.  Въз основа на тези истории, Ирмак стига до следното заключение:

– Време е медицинските специалисти да започнат да обмислят вероятността от демонично обсебване при лечението на шизофрения, особено в случаите, когато заболяването се съпровожда с халюцинации и налудничави състояния. Възможно е, за постигне на по-добри резултати,  здравните работници да привличат за  лечение на такива заболявания религиозни лечители.

Главият  редактор на списанието Journal of Religion and Health, публикувало този спорен материал, явно е счел за  необходимо да добави свой коментар:

– Ние публикувахме тази статия с надеждата да се започне дискусия – пише той.  Редакцията не споделя  мнението на автора за реалността на демоните.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *