На видимия диск на Слънцето се виждат големи групи петна

sun-2Най-голяма е  нарастващата група 2080, която се наблюдава добре.  Групата има сложна магнитна конфигурация (бета-гама-делта) и генерира редовни изригвания от C-клас. Според прогнозите на геофизици, големият енергиен потенциал на групата позволява да се очакват от нея изригвания от най-висок клас.

През последните два дни също така енергично се се развивали групите  слънчеви петна 2082 и  2085.  Според Института за приложна геофизика Фьодоров, на 8 юни, в източната част на Слънцето в южното полукълбо е имало изригване от клас C 1, 9 с продължителност 135 минути.
sun-1
Големите размери на слънчевите петна са привлекли вниманието и на фотографите. Мила Зинкова от Калифорния, САЩ, на залез слънце е направила интересна снимка  слънцето с изключително рядък зелен лъч.

OБЩИ УСЛОВИЯ ЗА ПОЛЗВАНЕ НА СЪДЪРЖАНИЕТО НА САЙТА Забранява се възпроизвеждането изцяло или отчасти на материали и публикации, без предварително писмено съгласие на редакцията; чл.24 ал.1 т.5 от ЗАвПСП не се прилага; неразрешеното ползване е свързано със заплащане на компенсация от ползвателя за нарушено авторско право, чийто размер ще се определя от редакцията.