НАСА подготвя кораб, който ще стигне до Алфа Кентавър за две седмици (видео)

warpИзглежда, че усилията на НАСА за създаване на уарп двигател са се увенчали с голям успех.

Както съобщава http://sciencealert.com.au, Dr Harold “Sonny” White, който работи по уарп програмата на НАСА в Johnson Space Centre, вече има концепция за летателния апарат.

Твърди се , че такъв кораб може да стигне до близката звезда Алфа Центавър само за две седмици.

Уарп двигателят (двигател за изкривяване), който позволява да се лети  със скорост, по-голяма от скоростта на светлината, и толкова популярен  в измислената вселена на Стар Трек, може да се окаже една не толкова фантастична идея, както се смяташе досега

Уарп двигателят въздейства по такъв начин на времето и пространството, че е в състояние да  движи кораба. Но за това ще трябва да се намерят „вратички“ в съществуващите фундаменталните закони на физиката, според които нищо не може да се движи по-бързо от светлината.

Концепцията за реализацията на идеята за свръхсветлинния двигател и свръхвисокоскоростен полет бе предложена през 1994 г. от британския физик Мигел Алкубиере. Той предложи за постигане на свръхсветлинна скорост да  се използва специален начин за изкривяване   пространството и времето. Но тогава, когато се извършват необходимите изчисления, е установено, че такова устройство ще изисква невероятно количество енергия.

Явно нещата доста са напреднали. А в  това видео има интересни неща:

OБЩИ УСЛОВИЯ ЗА ПОЛЗВАНЕ НА СЪДЪРЖАНИЕТО НА САЙТА Забранява се възпроизвеждането изцяло или отчасти на материали и публикации, без предварително писмено съгласие на редакцията; чл.24 ал.1 т.5 от ЗАвПСП не се прилага; неразрешеното ползване е свързано със заплащане на компенсация от ползвателя за нарушено авторско право, чийто размер ще се определя от редакцията.