В петък, 13-ти юни, на Земята се очаква мощна магнитна буря

buryaВ сряда сутринта експертите на НАСА са отбелязали две мощни слънчеви изригвания, които ще предизвикат в петък, 13 юни, силна геомагнитна буря на Земята.

Първото изригване от  клас X2.2 е станало около  14 часа в сряда. Около час по-късно то е последвано от по-малко интензивно, но по-продължително изригване от  клас Х1.5. Между другото,  клас Х е най-високият по интензивност  на рентгеново излъчване.

Очаква се, че основният обем от слънчева коронарна маса ще премине покрай Земята, но част от нея все пак ще закачи планетата, причинявайки магнитни бури.

Следва да се отбележи, че геомагнитните бури влияят въру много области на човешката дейност – възможни са проблеми с комуникациите, системите за навигация в космоса, появата на повърхностни заряди по трансформаторите и тръбопроводите.

Магнитните бури влияят негативно и на  здравето и самочувствието на хората. Те са опасни главно за тези, които страдат от хипертония и хипотония, сърдечно-съдови заболявания. Често се придружават от лошо самочувствие, главоболие, безсъние, намален  жизнен тонус.

Related Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *