Вселената не е трябвало да живее повече от секунда

universНово изследване, в което учените комбинират астрономически наблюдения с резултатите от проучването на бозона на Хигс, приема, че Вселената от началото на появата си не е трябвало да оцелее повече секунда. Вместо това, тя трябваше да се разпадне и да изчезне.

За тези констатации, Робърт Хоган (Robert Hogan) от Кралския колеж в Лондон и колегите му разказаха на  24 юни 2014 в в Royal Astronomical Society в Портсмут. Резултатите от тяхното изследване са публикувани в списание Physical Review Letters.

След раждането на вселената в резултат на Големия взрив, пространство-времето е преминало  през кратък период на бързо разширение, известно на астрофизиците като  космологичната инфлация. Този етап в развитието на пространство-времето е все още недобре изяснен, но в него коренят всички тайни на Вселената, каквато я виждаме днес.

Екип на проекта BICEP2 съобщи през март 2014 г., че са успели да открият един от най-важните теоретично предвидени ефекти – гравитационните вълни, останали от Големия взрив. Въпреки факта, че тези резултати не са потвърдени, те могат да са дългоочакваните доказателства  за правилността на инфлационната теория.

„Получихме много странен теоретичен модел, който ако е верен,  Вселената нямаше да съществува сега . Но ако резултатите са верни, тогава ние отваряме вратата към нова физика отвъд Стандартния модел“ – Казва Хоган.

Засега космолози смятат, че в изчисленията  трябва да има  грешка. Но ако няма, тогава в историята на пространство-времето трябва да протича мистериозен процес, който е спрял неизбежната смърт на Вселената, и кой знае,  как това нещо се отразява върху живота на космоса днес.

Related Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *