Американски учени: безработица удължава живота

jobsПреди това учените твърдяха, че процентът на смъртност сред хората, които са загубили работните си места, е  над средното ниво. Сега обаче, в резултат на мащабни изследвания, експертите са установили, че при повишаването на безработицата умират по-малко хора. Научната общност често отхвърля един от тези два ефекта, заради противоречията между тях.

Във връзка с това американските изследователи от Университите в   Мичиган и Drexel решили да разберат по-добре връзката между тези на пръв поглед несъвместими фактори. Използвайки данни, описващи ситуацията в Съединените щати на ниво държава,  те   установили, че и двата,   преди това смятани за  несъвместими резултати,  се наблюдават едновременно на една и съща извадка и са съвместими с проучвания, които са изследвали двата ефекта отделно.

Изследователите заключават, че рискът от повишена смъртност сред безработните засяга малка част от населението и се компенсира от положителния ефект на забавяне на икономическия растеж, който засяга населението като цяло. Някои от тези ефекти включват, например, намаляване на броя на произшествията в областта на транспорта и намаляването на замърсяването на въздуха.

Related Posts

One thought on “Американски учени: безработица удължава живота

  1. Така е! Работата и началниците съкращават живота. Това е ясно на всеки. Не е било нужно да харчат хиляди долари за изследвания.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *